SAMARBEIDER: Håndverkere i Trondheimsområdet har gått sammen for å bekjempe arbeidslivskriminalitet. F.v.: Kurt Ove Lodgaard (repr. for Rørfag), Are Søpstad (repr. for Tømrerfaget), Ingar Strand (repr. for Malermestrene) og Eystein Garberg (repr. for Elektrofag). (

Lettere å velge seriøst

Malermestrene i Trondheim har gått sammen med rørleggere, tømrere og elektrikere og opprettet nettsiden småjobbgaranti.no. – Dette er for at privatmarkedet skal kunne velge blant den seriøse delen av bransjen, sier Ingar Strand i Trondheim Malermesterlaug.

Publisert

Som et ledd i kampen mot arbeidslivskriminalitet har malermestrene i Trondheim & omegn gått sammen med rørleggere, tømrere og elektrikere utviklet en nettside hvor privatpersoner kan få hjelp til ulike småoppdrag de trenger, forteller daglig leder Ingar Strand i Trondheim Malermesterlaug, og legger til at det kan være flere fag tas inn etter hvert.

– Drømmen er å bli landsdekkende på sikt, sier han.

Mange klager

Bakgrunnen for opprettelsen av portalen er at mange forbrukere har gitt uttrykk for at det vanskelig å få tak i seriøse håndverkere til småjobber.

– Kundene i privatmarkedet bruker stor grad utenlandsk arbeidskraft. Noe som er synd, for det er viktig at våre medlemsbedrifter også er der, sier daglig leder Ingar Stand i Opplæringskontoret for overflateteknikk.

Ifølge Strand ringer privatkunder ukentlig til laugskontoret og klager på dårlig utført arbeid.

– Jeg svarer dem ofte med spørsmål om hvorfor de ikke bruker en mesterbedrift, slik at er de sikret kvalitet. Men da svarer de at det er for lang ventetid. Hvis man må vente flere uker på et seriøst firma, er vi redd veien til de useriøse og svart arbeid er kort.

Strenge kriterier

Etter møte med de andre laugene i regionen kom idéen om en portal hvor medlemsbedrifter kunne melde seg på og av etter kapasitet, og ta korte oppdrag.

– Kriteriet for at du kan stå oppført på portalen er at du må kunne møte opp hos kunden innen fem virkedager og utføre en hel dags arbeid. Hvis ikke kan du ikke stå der, understreker Strand.

Per i dag står ¼ av MLFs medlemsbedrifter i Trondheim oppført.

– Våre laugsbedrifter bør ta litt ansvar for at vi holder useriøse utenlandske aktører unna markedet. Kunder skal slippe å kontakte 20 laugsbedrifter, gi opp og måtte kontakte useriøse aktører, sier han.

Ja med en gang

I stedet for skal kunden kunne lete på småjobbgaranti.no og få ja med en gang.

– Dette er helt gratis for både kunde og malerbedrift, noe som også er med på å skille portalen fra beslektede portaler, sier Strand og påpeker at for eksempel på Mittanbud er det altfor mange useriøse bedrifter.

Håndverkere i Trondheim startet også Uropatruljen, en kjempesuksess sin etter hvert ble adopterte til flere andre byer.

– Målet vårt med dette arbeidet er at vi, som en utsatt bransje, skal få frem seriøsiteten og verstingene, og gjøre det lettere å velge rett, sier Strand, og legger til:

– Myndighetene gjør ikke nok for å få bukt med dette problemet, så da må vi i laugene forsøke å få til ting selv. Det burde jo være krav til mesterbrev for i det hele tatt å starte en håndverksbedrift.

Powered by Labrador CMS