– Fikk halvert omsetningen

Koronakrisen har rammet ulikt i de forskjellige delene av malerbransjen. Bedrifter som jobber med nybygg er ennå i full sving, mens de med kommunale oppdragsgivere opplever en betydelig reduksjon i tilgangen på jobboppdrag.

Publisert

– Våre oppdrag går mye på kommunale og offentlige rammeavtaler, og de var raskt ute med å stenge ned. Det har ikke engang vært mulig å drive med ordinært vedlikehold, sier Tore Knudsen, styreleder i MLF og daglig leder i Lars Holmaas AS Malerforretning i Bergen.

Han syntes det er rart at man ikke har satt i gang ekstraordinære tiltak med blant annet forefallende arbeid, noe MLF og BNL har foreslått, i en periode hvor en rekke offentlige bygg mer eller mindre har stått tomme.

– Her kunne man ha tatt tak nå, mener styrelederen.

– For det private arbeidsliv er det dramatisk med en betydelig reduksjon i tilgang på jobb. Vi fikk halvert omsetningen over natten, sier Knudsen.

– Ingen bedring ennå

De ringte mye rundt til sine kontraktspartnere for å høre om det var mulig å gå i gang med planlagte vedlikeholdsarbeider nå når lokaler og bygninger står tomme, men til og med utvendige jobber stopper opp.

– Vi må jo holde hjulene i gang, og heldigvis er det noen som ser viktigheten av dette. Det er en god gevinst for kundene der vi nå kan drive rasjonelt på grunn av god tilkomst til flatene vi skal behandle. Nå kan du få malt tre rom til prisen av to, sier Knudsen med en viss ironi.

Bedriften har i denne perioden endret praksis i forhold til smittevern og følger nå de retningslinjene som er gitt. Dette er gode rutiner som Knudsen mener de bør ta med seg selv etter at denne pandemien er over.

Må ikke gi opp

– Det er en helt annen hverdag enn tidligere, med helt nye problemstillinger. Selv støvmasker og åndedrettsvern er blitt en mangelvare, sier han.

– Det er viktig å ikke miste motet, mange sliter med å få endene til å møtes nå. Men det vil jo være en forbigående situasjon, så jeg tror det er viktig å ikke gi opp, men håpe på at det etter hvert løsner. Vi må bare holde ut rett og slett, sier Knudsen, og legger til at han tipper de som jobber med nybygg har opplevd krisen litt annerledes.

Full aktivitet på byggeplassen

Dette kan Kim Christensen, daglig leder i Malermester Christensen & Heimdal i Bergen, bekrefte. De har foreløpig klart seg greit.

– Vi har hatt noen i karantene og noen syke. Et prosjekt ble stoppet, men bortsett fra det har alle prosjektene gått som normalt, sier Christensen.

Bortsett fra å følge de vanlige smittevernrådene har ikke arbeidshverdagen endret seg betraktelig for bedriften.

– Vi har vært ganske uberørt.

– Har dette å gjøre med at dere jobber med nybygg?

– Ja det tror jeg. Hvis byggeplassene hadde stengt ned hadde vi åpenbart hatt problemer, sier Christensen, som ikke tror det blir så store endringer for bransjen etter korona.

– Det blir nok tilbake til normalen for de fleste tror jeg.

SOM NORMALT: – Et prosjekt ble stoppet, men bortsett fra det har alle prosjektene gått som normalt, sier daglig leder Kim Christensen i Malermester Christensen & Heimdal AS i Bergen. (Foto: Christensen & Heimdal)

Powered by Labrador CMS