Saumfarer markedet etter nok folk

Etter en solid brems da koronaviruset kom til landet har Rosenborg Malerteam det nå så travelt at de må leie inn folk fra andre bedrifter.

Publisert

Da koronatiltakene ble innført 12. mars ble det mye å sette seg inn, foreller Marius Opdal, kalkulatør hos Rosenborg Malerteam i Trondheim.

– Ting endret seg fra dag til dag. Det var mye usikkerhet, forteller Opdal.

Når støvet la seg fortsatte prosjektene å gå noenlunde som normalt.

– Det handlet om å få på plass tiltak for smittevern. Folk måtte være hjemme med unger eller var syke og trodde de hadde korona. Så fraværet skjøt i været, sier han.

Leier inn folk

Nå har bedriften det så travelt at de ikke har mulighet til å få tak i nok folk.

– Vi saumfarer markedet for å prøve å få leid inn folk. Det ble en brems da tiltakene ble satt inn, så nå må vi plutselig på med flere folk på arbeid vi hadde beregnet færre folk på tidligere. Vi leier inn folk fra seks forskjellige kolleger, sier Opdal og understreker at de i Trondheim har et bra samarbeid gjennom lauget.

– Vi prøver å dra nytte på andre i lauget før vi går til bemanningsbedrifter.

Opdal påpeker videre at fordi noen utenlandske arbeidstakere har reist tilbake til hjemlandet eller kommet i karantene, har en del bedrifter fått for lite arbeidskraft og har trengt ekstra hjelp. Han tror at bransjen kommer til å måtte jobbe med rekrutteringen til bransjen fremover.

Må leve med etterslep

En stor utfordring for malerbransjen fremover vil også være at de jobber i et marked som vil måtte leve med et etterslep.

– Vi blir ikke nødvendigvis akutt rammet. Risikoen er at igangsettingen går ned og da vil vi merke det på et senere tidspunkt, sier han og påpeker at dette skjedde også under finanskrisen, malerbransjen fikk en forsinket konsekvens på rundt et år.

– Så det ligger noe og murrer frem i tid, og da det blir rift om jobbene. Men utover det håper vi jo bare alt kommer i gang igjen. Nå skal ikke folk på utenlandsferie heller, så nå bruker jo folk penger her hjemme. Så det kan slå positivt ut for storsamfunnet, sier han optimistisk.

Krisepakkene

Når det gjelder regjeringens krisepakker ble det med refusjon av sykelønn/omsorgspenger det som ble relevant for Rosenborg Malerteam, påpeker Opdal, men for bransjen tror han endringen i permitteringsregelverket også ble meget aktuelt, ettersom han vet om flere som måtte permittere folk.

– Utover det hadde ikke pakkene noe direkte innvirkning for oss, sier Opdal og poengterer videre at det blir viktig at myndighetene stimulerer kommunene til å holde hjulene i gang ved å sette i gang prosjekter slik at man opprettholder et visst aktivitetsnivå.

– Det er mer enn nok å regne på, jeg sitter døgnet rundt og regner anbud.

Powered by Labrador CMS