OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Koronamillion til malere hjelper lite

– Det gjør hverken noe fra eller til, sier Roger Maan. Malermesteren på Mo i Rana er en av dem som har fått koronastøtte fra staten.

Publisert

Berit Maan, som er daglig leder i familiebedriften, innrømmer at hun ikke er spesielt fornøyd:

– Jeg blir litt frustrert når jeg leser at artister kan få dekket inntektstap. Det er noe helt annet enn å få dekket en liten prosentandel av de faste kostnadene. Vi får ikke engang dekket lønnsutgifter, konstaterer hun.

Mer enn halvert omsetning

25 maler- og gulvleggerbedrifter har fått støtte fra «kompensasjonsordningen for næringslivet» så langt. Da er det snakk om årets ordning – den som det ble mulig å søke på i januar, og som gjelder for perioden fra september til desember i fjor. Den dekker en prosentandel av de faste, uunngåelige kostnadene til bedriftene.

De 25 bedriftene har fått til sammen 1,3 millioner kroner i støtte. Til sammenligning har de tapt 42,4 millioner i omsetning. Det betyr at mer enn halve omsetningen er borte for disse 25.

– Det vi kanskje reddet oss på, var at vi kunne permittere med kort varsel. Det er lønnskostnadene som er det tunge, sier Berit Maan.

Malermesteren legger ned

Malermesteren AS måtte stoppe tvert i mars i fjor:

– Vi ble rammet ganske akutt. Vi holdt på på en eldrebolig, og der ble vi jaget ut, forteller Roger Maan. – I privatmarkedet ble det også stopp. Det var ingen som turte å ta inn noen, heller. Vi var på eldreboliger, på skoler og hos private. Ingen av de gruppene var interesserte i å få inn noen, fastslår Berit Maan.

Senere har kundene kommet tilbake, og Rana har ikke hatt spesielt mange koronasmittede. Men firmaet merker at det ikke er samme farten lenger. Malermesteren AS rekker akkurat å feire 30-årsjubileum, men nå går det mot nedleggelse. Ekteparet har prøvd å finne noen til å overta, men har ikke lykkes.

– Det er litt synd. Jeg er veldig lite lysten på å slutte, men jeg må jo innse alderen min, sier Roger Maan, som runder 75 år i år. – Sist jeg var ute og la belegg, hadde jeg vondt i hele kroppen, innrømmer han. Gulvene står for en stor del av jobben til Rana-bedriften.

Powered by Labrador CMS