Krever lærling på millionkontrakter

Når kontrakten er på over 1,1 millioner kroner og varer i mer enn tre måneder, krever staten at det brukes lærlinger.

Publisert

Det ligger i forslaget til regler om lærlingkrav på offentlige oppdrag. Nå er utkastet ute på høring.

– Ikke flinke nok

– Det offentlige har vært for lite flinke til å bruke sin innkjøpsmakt til å bidra til flere læreplasser, innrømmer kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

– Med innføringen av ny lov og ny forskrift vil vi sikre at når for eksempel nye skoler, veier eller togstrekninger bygges, så skal jobben gjøres av bedrifter som har lærlinger.

1,1 og 1,75 millioner

Forslaget til nye regler gjelder for hele offentlig sektor. Lærlingeklausulen gjelder for tjenestekontrakter og kontrakter om bygge- og anleggsarbeider.

Mens grensen er 1,1 millioner kroner pluss moms på oppdrag for staten, foreslår regjeringen at andre  oppdragsgivere skal kreve bruk av lærlinger for kontrakter verdt minst 1,75 millioner kroner pluss moms og som varer over tre måneder.

Flere læreplasser

– Hvert år er det om lag 8 000 elever som ønsker en læreplass, men som ikke får det. Vi skjerper lærlingeklausulen for å skaffe flere læreplasser for elever i yrkesfaglig utdanning, sier Isaksen.

–Det vil også gi flere elever på yrkesfag en mulighet til å fullføre utdanningen sin og på den måten gi arbeidslivet bedre tilgang på kvalifiserte arbeidstakere, ifølge kunnskapsministeren.

Kriminalitet

– Det er svært viktig for regjeringen å lage et regelverk som gir flere læreplasser. Kravet om bruk av lærling er gode nyheter for alle som trenger læreplass. Det kan i tillegg bidra til å øke andelen ryddige og seriøse arbeidsforhold og til å bekjempe kriminalitet i arbeidslivet, sier næringsminister Monica Mæland.

Lærlingekravet skal også gjelde for utenlandske leverandører. De kan bruke norske lærlinger, men også lærling eller praksis elev fra opplæringsordningen i leverandørens hjemland.

Departementene skal lage en veileder for å hjelpe offentlige oppdragsgivere til å følge den nye lærlingeklausulen.

Powered by Labrador CMS