Vil du bo i en lab?

Vil du bo i en lab?

Publisert

ZEB søker mennesker som kan tenke seg å bo i en lab som samtidig er et nullutslippsbygg.

Zeb Living Lab er en enebolig som er bygget for å demonstrere hva som skjer når folk tar i bruk en CO2-nøytral bygning i norsk klima, skriver The Research Centre on Zero Emission Buildings, ZEB, på sine nettsider.

Forsøksbygg

Living Lab er et forsøksbygg under oppføring i regi av ZEB, og finansieres av Norges forskningsråd, NTNU og SINTEF Byggforsk. Flere av ZEBs industripartnere bidrar med materialer og produkter til bygningen.

– Vi søker mennesker som er nysgjerrige på å bo i et nullutslippshus, og vi ønsker med dette å invitere interesserte i Trondheimsområdet til å bo i huset i en periode på ca. 25 dager, sier seniorforsker Ruth Woods ved SINTEF Byggforsk, i nettsaken.

Samspillet i fokus

Huset har et areal på ca. 100 m2, og er bygd med state-of-the-art teknologi for måling av energisparing og utnyttelse av fornybar energi.

– Vi ønsker å se på tekniske og energimessige utfordringer, og ikke minst på samspillet mellom beboerne og teknologien i lavenergibygget, sier Woods.

Tester ny teknologi

Tanken er å teste ut ny teknologi og nye materialer, og dette vil være første gang alle de nye teknologiene og produktene sammen møter «vanlige» brukere. ZEB-forskerne vil studere beboernes bruk av disse innovative teknologiene.

Beboerne vil skiftes ut over tid. Likeså kan energikilder, ventilasjons- og oppvarmingsmåter endres i byggets levetid, slik at forskerne kan studere oppfattelsen av komfort og velvære. De vil også teste ut nye materialer og komponenter.

Bygningen, som er et nullutslippsbygg, vil også utstyres med ca. 70 kvm bygningsintegrerte solceller.

Søker ulike beboergrupper

Seks ulike grupper på to til fire personer søkes til å bo i huset i forskjellige tidsrom. Yngre personer mellom 18 og 30 år, barnefamilier og par over 60 år er spesielt aktuelle. I løpet av perioden vil det blant annet gjennomføres intervjuer, deltakende observasjon og måling av energibruk.

– Vi ønsker å finne ut om mennesker i ulik aldersgruppe og livssituasjon bruker huset på forskjellig måte. Derfor søker vi ulike beboergrupper til laben, sier Woods.

Det vil ikke være nødvendig med forhåndskunnskaper eller teknisk kompetanse for å bo i huset.

Snart innflyttingsklar

Living Lab ligger ved Perleporten (østre innkjøring til NTNU). Ansatte ved fire fakulteter ved NTNU har vært med i prosjekteringen sammen med forskere fra SINTEF Byggforsk.

– Living Lab vil være klar for innflytting rundt 1. oktober, så interesserte bør melde sin interesse så snart som mulig, oppfordrer Woods.

Powered by Labrador CMS