Mathias Lødding
Liv Hagen Strand
Mathias Lødding Liv Hagen Strand

Sliter med å få tak i fagarbeidere

Bedriftene trenger flere ungdom som velger bygg- og anleggsteknikk, viser BNLs medlemsundersøkelse.

Publisert

1. mars går fristen for å velge studieretning ut for landets 16-åringer. I den årlige medlemsundersøkelsen til BNL svarer fire av ti bedrifter (43 prosent) at de sliter med å få tak i fagarbeidere.

– Undersøkelsen bekrefter vårt inntrykk, og flere rapporter som peker på at mangelen på kvalifisert arbeidskraft er spesielt stor i byggenæringen, sier Jørgen Leegaard, direktør samfunnspolitikk i BNL.

Sårbart

Selv om produksjonen har gått noe ned under pandemien, har byggenæringen i stor grad klart å holde hjulene i gang. Stengte grenser har synliggjort også hvor sårbar næringen er når det gjelder kompetanse.

– Det er, og det vil fortsatt være stor etterspørsel i mange år fremover etter fagarbeidere. Det er gode nyheter for landets 16-åringer som velger bygg- og anleggsteknikk, og betyr også at det er gode muligheter for unge voksne som kan se for seg en karriere i vår næring, sier Leegaard videre.

For lite kunnskap om mulighetene

Han peker på at hele byggenæringen er helt avhengig av kompetent arbeidskraft.

– Det viser seg at mange ungdom har for lite kunnskap om mulighetene som ligger i vår næring, Byggenæringen har endret seg mye i de siste årene, og det er mange utviklingsmuligheter i faget, og også videre etter man har tatt et fag eller svennebrev, sier Leegaard.

Han legger til at det skjer veldig mye spennende innen teknologi som 3D-modellering, VR, drone og robotteknologi og ikke minst big data som vil løfte næringen i årene fremover, og næringen er en viktig medspiller for å få ned klimautslippene.

– Et fag- eller svennebrev er og vil være etterspurt. Man kan også starte egen bedrift som mester, eller gå videre som ingeniør. De som kommer inn i næringen får gode muligheter til å ta ansvar og utvikle seg. Det finnes få kjedelige dager på jobb i denne næringen, avslutter Leegaard.

Powered by Labrador CMS