Tenker nytt om rekruttering

– Vi kan ikke vente på at skolene skal utdanne malere. Det har vi ikke tid til. Vi er i veldig manko på malere, og håndverkere generelt, sier Torkil Storli prosjektleder hos Malermester Skancke.

Publisert

Like etter nyttår kontaktet Storli en journalist i Hamar Arbeiderblad for å snakke litt om problemene de opplevde knyttet til rekruttering.

– Vi gikk ut i avisa med et lite hjertesukk hvor vi forklarte hvor vanskelig vi hadde for å få tak i folk, forteller Storli, og påpeker at det i en periode ikke har vært noen malerutdanning i overflateteknikk i Hamar-området. I år kommer det heldigvis på plass en malerlinje ved Stange vgs.

Et hjertesukk

I avisartikkelen uttalte Storli at de søkte etter noen som kanskje hadde lyst til å bytte yrke, eller som har blitt arbeidsledig på grunn av korona.

– Vi fikk faktisk over 50 henvendelser etter den annonsen, og avisen fikk veldig mange klikk på saken.

Etter å ha gått gjennom henvendelsene endte de opp med en liste på rundt 10 personer som de tok inn til samtale.

Nå har de ansatt to voksne jenter. Den ene er utdannet konditor, men ønsket å bytte yrke, imens den andre jobber i serveringsbransjen.

– Hun venter barn, og på grunn av ugunstig arbeidstid der hun er, ønsker hun nå å prøve maleryrket, sier Storli.

Tenker nytt

Malermester Skancke er en del av Håndverksgruppen (HG), som også har et stort fokus rekruttering og hvordan man kan tenke nytt i denne sammenhengen.

– Tilnærmingen vi har nå er at vi ikke nødvendigvis bare satser på å få inn yngre lærlinger, men også voksenlærlinger som har lyst til å jobbe, er lærevillige og kanskje har gjort andre ting, men har lyst til å skifte yrke rett og slett.

Det er foreløpig et prøveprosjekt, men de håper at det skal være en løsning på en del av rekrutteringsproblemene deres.

– Vi kan ikke vente på at skolene skal utdanne malere. Det har vi ikke tid til. Vi er i veldig manko på malere, og håndverkere generelt, sier Storli, og legger til at voksne lærlinger ofte har lært seg en del om arbeidslivet som de yngre ennå ikke er like gode på.

Som å stå opp klokka sju om morgenen.

– De vet hva det dreier seg om å jobbe. De har tenkt seg godt om og tatt et valg, mens kanskje en del av de som går på overflateteknikk er ganske unge og ikke har alle planene klar.

Perfekt for lærlinger

Etter påske startet bedriften på et stort rehabiliteringsprosjekt, hvor man kan få prøvd seg på alt fra ny gips og gamle ting som skal kombineres.

– Derfor er det perfekt for lærlinger, her kan de lære alt på en plass, sier Storli.

Fordi det er så mange leiligheter som skal rehabiliteres i dette prosjektet, kommer de trolig til å jobbe der i nærmere to år.

– Vi hadde det prosjektet i tankene da vi startet med dette rekrutteringsprosjektet, sier han, og understreker at de kommer til å følge opp lærlingene tett.

Spennende rekrutteringsprosjekt

Den praktiske biten av opplæringen tar de selv, imens den teoretiske delen er det opplæringskontoret som står for.

– Dette er ganske nytt prosjekt for oss. Vi har hatt lærlinger som kommer inn fra videregående hele tiden. Når vi nå prøver en ny innfallsvinkel, er vi veldig spente på hvordan det går. Jeg håper at vi klarer å få to gode malere ut av de to jentene som vi har ansatt på dette viset, sier Storli.

Vil få opp statusen

Sammen med HG er Malermester Skancke også opptatt av å være med på å bygge opp statusen til maleryrket.

– Det vi fokuserer på når vi snakker med de som ikke har vært borti yrket før er at som maler eller håndverker har man jobb resten av livet. Til og med i koronaperioden har vi jobb, påpeker han og trekker frem andre fordeler: variasjon, fleksibilitet og lønn.

– Vi har også muligheten til å belønne folk ekstra hvis der er flinke. Er man opptatt av å ha fast og sikker jobb, så er det ikke noe å lure på, sier han og legger til at yrket har blitt mye mer renslig.

– Det har blitt rene bygg; masker, briller og vernesko. Alt er veldig på stell. Det er ikke sånn at vi går og vasser i støvete lokaler hele tiden lenger. Alle fag har en jobb med å rydde opp etter seg selv.

Powered by Labrador CMS