Tjente 21 kroner, to år uten reaksjon

De innleide arbeiderne tjente 21 kroner i timen, ifølge Arbeidstilsynet. Mer enn to år etter første tilsyn ligger saken i kø hos politiet.

Publisert

Trønder-Avisa forteller om firmaet Tomas Bygg & Service, som hadde jobber i Levanger. Tilsyn på byggeplass i mai og august 2014 viste ulovlig arbeidskraft og lav lønn.

Ulovlig utleie

Det norskregistrerte firmaet leide inn arbeidere fra litauiske UAB Scanteam. Det litauiske firmaet er ikke godkjent for å drive utleie av arbeidskraft i Norge. Samme mann er både daglig leder i Tomas Bygg & Service og eier av UAB Scanteam.

De innleide arbeiderne tjente omtrent 3300 kroner i måneden. Med 40 timers uke betyr det en timelønn på 21 kroner, skriver Trønder-Avisa, som illustrerer oppslaget med et anonymisert bilde av en arbeider i malerklær.

– Selv om det er oppgitt at arbeiderne får dekket utgifter med et tillegg per måned mens de er i Norge, blir den samlede timelønna godt under allmenngjort lønn – rundt 100 kroner timen, sier seniorinspektør Gunnar Løvås i Arbeidstilsynet Midt-Norge til avisen.

Arbeidstilsynet: – Graverende

Arbeidstilsynet prioriterte saken høyt, fordi den var såpass graverende og for å statuere et eksempel. Den ble anmeldt 19. november 2014. Det gikk mer enn et år før daglig leder ble avhørt. Nå ligger saken i kø.

– Saken er ferdig etterforsket og etter hvert kommet til meg for avgjørelse. Den ligger i køen sammen med en del andre saker, men den vil ikke blir prioritert før sommeren. Såpass mye kan jeg si, sier politiadvokat Amund Sand i Trøndelag politidistrikt til Trønder-Avisa. Han forklarer det med mangel på kapasitet og at saken har gått frem og tilbake mellom politidistriktene.

Kan fortsette som før

Regiondirektør Stig Magnar Løvås i Arbeidstilsynet er ikke imponert. Han ønsker seg at saker følges opp raskt, blant annet fordi den lange saksbehandlingen fører til at den anmeldte kan fortsette virksomheten sin.

– En skal heller ikke undervurdere at det over tid kan påvirke våre egne medarbeideres motivasjon dersom vi ser at politiet ikke ser ut til å prioritere saker like høyt som vi selv gjør, sier Løvås til Trønder-Avisa.

Powered by Labrador CMS