Vellykket rekrutteringssamarbeid

Da det ble bestemt at malerlinja på Gjøvik skulle legges ned, tok de daglige lederne i Ragnvald Moe AS og Malermestrene Indre Østland AS kontakt med Oppland Fylkeskommune og Lillehammer vgs for å finne ut hva de sammen kunne gjøre for at rekrutteringen til bransjen ikke skulle dø helt ut.

Publisert

Det resulterte i at maler og byggtapetserer Tore Myrheim hos Ragnvald Moe AS stod for praktisk undervisning i malerfaget av 3 klasser over 6 uker. Undervisningen resulterte i at flere som ikke hadde malerfaget i tankene de de startet på Vg1, fikk øynene opp for faget.

I løpet av disse ukene får han vist frem både maler- og byggtapetsereryrket. Alt fra sparkling, strimling, maling, belegg og tapetsering. Tanken har vært å få opp rekrutteringen til bedriften og i bransjen generelt.

– Jeg prøver å vise det meste. Og så får de prøve seg litt på de forskjellige tingene, forteller Myrheim, som har vært i yrket i 41 år.

Har løst problemet

Siden samarbeidet startet for fire år side, har Ragnvald Moe fått fem lærlinger og to av dem skal opp til svenneprøve i løpet av 2021.

– I tillegg til våre fem lærlinger, har vi for tiden to elever som er utplassert for å kjenne litt på faget og bli kjent med bedriften. En av dem har allerede søkt om lærlingplass hos oss fra høsten av, sier Myrheim, og legger til:

– Dette tiltaket har løst rekrutteringsproblematikken vår.

Suksess

Oppland og Hedmark Maler- og Byggtapetsermesterlaug har også bidratt med støtte i rekrutteringsarbeidet på Innlandet. I samarbeid med Opplæringskontoret for Handel, Håndverk og Industri (OHHI) har lauget fått midler fra Innlandet Fylkeskommune for å fortsette med denne type undervisning på andre skoler i Innlandet.

I vinter var Myrheim på Stange vgs med samme opplegg som på Lillehammer, og det som er fantastisk er at det fra høsten av blir egen overflateteknikk-linje på skolen, forteller daglig leder Johnny Moe i Ragnvald Moe AS.

– Planen er at undervisningen skal fortsette på flere skoler i løpet av 2021, med god støtte fra Innlandet Fylkeskommune.

Mer enn å male en vegg

Myrheim er opptatt av at elevene skal få se omfanget av malerfaget.

– I en av klassene var det en som helt i starten sa: «Nå skal vi lære om polakkyrket». Mange skjønner ikke hva faget går ut på. Når jeg går gjennom alle de ulike teknikkene og viser omfanget av produkter ser de at det er litt mer enn bare å stå og male en vegg, sier han og påpeker at det lenge har vært vanskelig for malerbransjen å få tak i nok folk.

– Det er viktig å forsøke å treffe de unge der de er, prate med dem og finne ut litt hva som interesserer dem og legge seg på deres nivå, sier Myrheim, som både trives med yrket og formidle faget til yngre generasjoner.

Vil øke kvinneandelen

Ragnvald Moe AS, Malermestrene Indre Østland AS og Morten Skancke AS er en del av Håndverksgruppen. En av de viktigste sakene HG jobber med er rekruttering til bransjen, og alle disse tre bedriftene er veldig aktive i rekrutteringsarbeidet.

–  Det er også igangsatt arbeid med rekruttering av voksenlærlinger og ikke minst, øke kvinneandelen i bransjen, sier Moe.

Powered by Labrador CMS