Vil trigge jenter til å velge byggfag

I byggenæringen er kun to prosent kvinner fagarbeidere. Et av målene til Oslo kommunes rekrutteringskampanje PRIM er å gjøre bransjen mer attraktiv for kvinner.

Publisert

Prosjekt for rekruttering, inkludering og mangfold (PRIM) er et samarbeid mellom Kultur- og idrettsbygg Oslo KF, Byggenæringens Landsforening og Utdanningsetaten om å jobbe for økt rekruttering og større mangfold i byggenæringen.

– Som en av de største byggherrene i landet, vil Oslo kommune bruke posisjonen sin til å jobbe for større mangfold i byggenæringen. Vi trenger ungdom med ulike perspektiver og erfaringer, og ønsker at flere jenter skal velge bygg- og anleggsfag. Jeg er veldig begeistret for dette prosjektet, sier Victoria Marie Evensen (Ap), byråd for næring og eierskap, i en pressemelding.

Smart valg

I dag er kvinneandelen i bygg- og anleggsnæringen på rundt 9 prosent totalt sett, med kun to prosent kvinner på fagarbeidersiden.

Rekrutteringskampanjen retter seg mot Osloungdommer i 13-18-årsalderen, og er utarbeidet i samarbeid med elever på Elvebakken videregående skole. Kvinnelige lærlinger innenfor ulike yrker skal inspirere ungdommene til å få øynene opp for yrkesfag.

– Jeg synes det er et smart valg, også på vei mot høyere studier, og mener flere jenter på byggeplass vil gjøre det sosiale miljøet enda bedre. I tillegg er det viktig for likestillingsarbeidet, fremdeles finner du flest kvinner i omsorgsyrker, mens menn bygger landet, sier Kawsica Rashingham, som etter fire år på BYSK (Bygg- og anlegg med studiekompetanse), vil være ferdig utdannet betongfagarbeider, og samtidig ha studiekompetanse til å kunne gå videre på andre studier.

Trenger fagarbeidere

Framskrivninger fra Statistisk Sentralbyrå viser at det vil være stort behov for fagarbeidere frem mot 2040. Samtidig viser en fersk undersøkelse, gjennomført av Byggenæringens Landsforening, at over 4 av 10 bedrifter sliter med å få tak i fagarbeidere.

- Dessverre velger tradisjonelt få kvinner vår næring. Vi mener at byggenæringen er avhengig av mangfold, og vil være en attraktiv arbeidsgiver for alle talenter, ikke bare menn. Det er mange muligheter i vår næring, og vi håper kampanjen vil bidra til å synliggjøre det, sier Jon Sandnes, administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening.

PRIM vil bruke utbyggingen av det nye Tøyenbadet som pilotprosjekt til å rekruttere og beholde kvinnelige lærlinger og fagarbeidere i samarbeid med sine leverandører.

Powered by Labrador CMS