Vlogger om maleryrket

For å fortelle om malerfaget og rekruttere flere har Malermester Skancke startet en vlogg om malerlærlingen Lene Hoberg (23). – Vi må få noen som kan spre budskapet så folk skjønner det, sier Torkil Storli hos Malermester Skancke.

Publisert

Hoberg har vært lærling hos Malermester Skancke i litt over et år. I år har de laget vlogg om hverdagen hennes som malerlærling.

– Malerbransjen har kanskje ikke vært den som har stukket seg alt for mye frem i sosiale medier tidligere. Med vloggen håper vi å få opp interessen for faget både blant gutter og jenter, sier Torkil Storli, som bare har godord å si om den nå så profilerte malerlærlingen deres:

– Lene er lærevillig og oppegående, og har allerede hatt egne jobber som hun har fått prøvd seg på. Derfor tenkte vi at vi kunne bruke henne i en kampanje, derav vloggen, som vi har tenkt skal være med på å bevisstgjøre i forhold til hva malere gjør og bidra til rekruttering. Vi trenger yngre folk, og de er på sosiale medier. Vi gamlekara driver jo ikke med det, så vi må få noen som kan spre budskapet så folk skjønner det.

Fra vekter til maler

Etter videregående tok Hoberg utdannelse i vekterfaget, et yrke hun hadde i fire år. 

– Så begynte jeg vel å tenke litt, allerede før jeg tok fagbrevet, på om jeg skulle finne på noe annet. Det gikk to år før jeg søkte hit. Så det var en lang prosess å tenke gjennom hva jeg skulle bli.

De startet planleggingen av vloggen sammen med et kamerateam i januar, og la ut første de første innslagene i februar.

– Det var litt uvant i starten, forteller hun.

I et helt år skal de lage to episoder i måneden. Til nå har de lagt ut fire stykker.

– Vi er litt spent på resultatet. Foreløpig har vi kun laget fire episoder, men vi ser allerede at det har blitt en sånn greie folk kjenner igjen. Det er et spennende prosjekt, sier Storli.

Praktisk anlagt

At det etter hvert ble malerfaget på Hoberg var ikke helt tilfeldig.

– Jeg ville ha praktisk og fysisk arbeid, og derfor tenkte jeg byggfag. Og etter hvert mer og mer innpå det med maling, sier hun og legger til at hun fikk høre mye positivt om Malermester Skancke.

– Så jeg ringte Morten for å høre om jeg kunne komme på møte, og etter et par uker hadde jeg fått jobb.

Variert

Malerlærlingen visste ikke at maleryrket bød på så mange forskjellige retninger; fra service og forsikring til byggeplass.

– Jeg så ganske tidlig at man reiser rundt en del, og at yrket er ganske variert. Jeg liker spesielt godt den forsikring- og servicedelen, på grunn av variasjonen. Og at man har mulighet til å legge opp dagene selv og planlegge litt og bruke hodet litt, forklarer Hoberg og blir supplert av Storli:

– Ved serviceoppdrag må du kunne alle deler av malerfaget; fra å fikse på gamle tapeter, strier, gips. Det er mye gammelt og nytt i skjønn forening, og da må man være litt kreativ i tankegangen og fikse litt. Og i tillegg må man være litt serviceinnstilt og løsningsorientert. Man er ute og hilser på og snakker med kunder.

Prøver å vise bredden

Vloggingen har bidratt til at Hoberg har blitt engasjert i rekrutteringen til faget.

– Jeg ser jo at det trengs rekruttering om man tenker på fagets fremtid. 

Tanken har vært å lage en vlogg folk har lyst til å se fortsettelsen på, forteller Storli.

– Det handler om å følge Lene steg for steg frem mot et fagbrev. På forskjellige jobber og prosesser. Vloggen inneholder blant annet nærbilder av at Lene sparkler og maler. I en episode startet hun på Hamar og endte opp i Trysil, sier Storli, og legger til:  

– Vi prøver å vise bredden, og tenker mye på hvilke prosjekter som egner seg.

Bratt læringskurve

Problemet nå er at Lene har blitt så god til å male at når hun først har kommet inn på et prosjekt, så må hun nesten være der, påpeker Storli.

– Hun har hatt en rask stigning. Det blir man om man er interessert i faget, sier Storli, som tror litt mer voksne ungdommer nok har litt lettere for å vise interesse og lære. Dette er bakgrunnen for at de satser litt på dette segmentet nå.

– For å vise at jenter kan å male. Og at vi i tillegg lager en vlogg om det. Det blir veldig spennende å følge henne. Når hun kommer til fagbrevet, har vi dokumentert hele veien.

Fikk tips fra familien

Ideen om maleryrket kom hun ikke på selv. Det var håndverkere i familien hennes som gjorde henne oppmerksom på muligheten.

– Jeg skjønner at det ikke er det første folk tenker på. Det er nok ikke det mest populære byggfaget, det er jo snekker og elektrikerfaget som har flest søkere.

De fikk lite informasjon om maleryrket på videregående.

– Jeg søkte opp på nettet, men det var litt begrenset informasjon jeg fant om malerfaget. Derfor tror jeg det er viktig at man gjør sånn som vi gjør nå, og får det frem. Det får jo oppmerksomhet. Jeg merker det når jeg er ute på jobber, at folk har fått det med seg. Også det å få det ut til videregående skoler også.

Må få mer oppmerksomhet

Hun får støtte av Storli, som mener malerfaget har vært en slags stebror til snekkeryrket og de andre byggfagene.

– Det har ikke vært så veldig dratt fram. Jeg tror ikke det er så mange som har fått tilbud om informasjon om maleryrket. Jeg fikk i hvert fall ikke det da jeg gikk på videregående, og jeg tror ikke det har blitt noe bedre.

– Så vi må lage litt mer blest om det.

– Vær synlig i lokalmiljøet

– Har du noen råd til bedrifter som vil bli bedre på å nå ut til malerspirer?

– Det første man må gjøre er å opplyse om malerfaget og hva vi gjør. Alt det forskjellige vi gjør. Skal man nå ut til de yngre, må man ut på sosiale medier, lag et blogginnlegg eller noe. Det tror jeg rett og slett må til, understreker Storli.

Han råder også bedrifter til å ta kontakt med lokale medier og være mer synlige i lokalmiljøet, og komme seg ut og snakke med elever på de videregående skolene.

– Og opplyse om at det i maleryrket både er veldig gode arbeidsmuligheter, og muligheter for å jobbe seg opp og frem. Man kan begynne som maler og ende opp som for eksempel prosjektleder.

Å se resultatet er det beste

– Hva liker du best med malerfaget og hva har du lært?

– Jeg syntes det er allright å drive med praktisk arbeid. Og så er det artig at man så raskt ser resultatet av det man driver med, sier Hoberg, som i løpet av året har vært med på ganske mye, både rehabilitering og nybygg.

– Er det noe du har syntes har vært spesielt gøy å være med på?

– I St. Olavsgate, hvor vi holder på nå, blir det innmari fint. Det er et gammelt hus som har blitt pusset opp fra grunnen av.

Powered by Labrador CMS