Trondheimslauget best i Norge på rekruttering?

-Det stemmer at vi er veldig opptatt av rekruttering, og har satt mye inn på dette. Dessuten har vi jo vært opptatt av å gjøre noe med de forholdene som rår i markedet. Vi tenker vel at ingen vil gjøre det for oss.

Publisert

Laugslederen i Trondheimslauget, Terje Myrseth, er blant dem som fortjener betegnelsen «traust trønder». Med positivt fortegn. Han tar ikke munnen for full, og har en form for stillferdig autoritet som gjør at han blir lyttet til. Og sammen med den allstedsnærværende Ingar Strand og de andre aktive kollegene i lauget, har han bidratt til det som de fleste vil la være å protestere på: Trondheimslauget er norgesmestere i rekruttering til maleryrket.

Det tar seg opp

-Joda, vi er ganske fornøyde nå, etter en litt dalende periode. Søkertallene tar seg opp, og man kan nok med en viss sikkerhet si at det er anstrengelsene til lauget, blant annet gjennom jobben til Ingar som du nevner, at vi har fått til en såpass sterk rekruttering til yrket, mens mange laug sliter. Samtidig vil jeg understreke at dette ikke har kommet av selg selv: Vi har vel rundt 20 elever på linja neste år, og de søker seg til yrket vårt fordi vi har vært gode til å fortelle om det. Det er jeg helt sikker på. Så gjelder det bare at alle får gode, trygge og utviklende lærlingeplasser når den tiden kommer. For lauget har ikke gjort jobben når vi får søkere til skolen: Vi må følge opp hele veien, og sørge for at de blir hos oss. Det blir de, om vi bare gjør jobben.

-Betyr det at andre laug ikke er flinke nok?

-Jeg vil ikke kritisere andre laug, for jeg vet det gjøres stor innsats mange plasser. Samtidig skal vi være klar over at jobben som sagt ikke gjør seg selv, og det er ingen andre som kommer til å gjøre den for oss.

Uropatruljen

-Dere var også først ute i landet blant malermesterlaugene til å bidra til en såkalte «Uropatrulje». Hvorfor gjorde dere det, og hvordan har det slått ut for dere?

-Det er vel ganske innlysende hvorfor vi innså at det var på tide å gjøre noe: Forholdene i bransjen var i ferd med å bli aldeles uakseptable, og vi var nødt til å foreta oss noe. Så da Fellesforbundet kontaktet oss med spørsmål om å bidra til en uropatrulje for byggebransjen var vi ikke i tvil, og dermed ble grunnlaget lagt for et fruktbart samarbeide. Vi er skikkelig glade for det initiativet som Fellesforbundet tok den gangen, slår han fast.

Men igjen: Dette er litt personavhengig, for Uropatruljen har vært veldig heldige som har fått med Vidar Sagmyr på laget. Han er en person som virkelig gjør en super jobb i den stillingen han har påtatt seg, og har bidratt sterkt til at det er blitt avdekket mange uregelmessigheter, slår han fast.

-Men det er ikke nok, kan det virke som?

-Nei, det er klart at dette er en langsiktig jobb, fordi bransjen har blitt såpass gjennomsyret av useriøse aktører. Når det er sagt, vil jeg også understreke den innsatsen det nå legges opp til i Drammen og Kristiansand, samt ikke minst det som skjer i Vestfold. Selv mener jeg vi har et felles ansvar i å prøve å rydde opp, men vi greier det ikke alene: Byggherrer og store entreprenørselskap må melde seg på i kampen mot useriøse aktører, ellers vil vi aldri nå fram. Det er jo bra at BNL har fått på plass et regelverk for å velge seriøse underleverandører, men dette må følges opp tett framover, og jeg tror at nettopp et slikt tiltak som uropatruljen vil bidra til dette, sier laugslederen.

Trondheimslauget

-Hvordan kan lauget bidra til å skape en lysere fremtid for alle medlemmene?

-Tja, den som visste det. Her i Trøndelag har vi faktisk et veldig aktivt laug som vet å holde sammen, selv om vi til daglig er til de grader konkurrenter. Og det er vel kanskje det som er poenget: At vi kan jobbe sammen, måned etter måned, år etter år – for å holde bransjen mest mulig ren for useriøse aktører, og samtidig bidra til en «ettervekst» i bransjen av nye lærlinger som vil bidra til å bygge faget og bransjen videre. Dette er etter mitt syn samfunnsbygging, og det er en viktig jobb som jeg kjenner meg sikker på at alle laug kjenner ansvar for. Her i Trondheim har vi styrke, vilje og aktive medlemmer, det er sant. Men dette igjen kommer nok litt av den aktiviteten vi har greid å holde gående hele tiden. Det vil også være grunnlaget for drivkraften som vil holde oss gående i årene som kommer, sier han ettertenksomt.

Powered by Labrador CMS