Vil ha slutt på nedsnakking

Ap-leder Jonas Gahr Støre vil ha slutt på at yrkesfagene snakkes ned, tar selvkritikk på Aps vegne og vil også lytte til bedriftene.

Publisert

Det sier han en uke etter at blant andre Maleren fortalte enda en gang om søkertall som stuper.

Malere: Minus 59 prosent

45 videregående-elever søkte læreplass som maler i år. Det er en nedgang på 59 prosent over ti år.

– Dette er et varsko om at vi stiller oss dårlig for å bygge landet. Dette er unge mennesker som skal ut i jobb. Her svikter det i Norge i dag. Vi må nå lytte til bedriftene og fagbevegelsen om hva som må til for å snu denne utviklingen, sier Støre til VG.

Selvkritikk

Han vil ha slutt på at mange nordmenn altfor lenge har snakket ned yrkesfagene. Støre tar selvkritikk på at heller ikke Ap har gjort nok.

– Konsevensen av denne nedadgående trenden er svært alvorlig. Vi må snu utviklingen og få opp rekrutteringen, sier Ap-lederen.

Etterspørsel etter lærlinger

Han har med seg Fellesforbundet og resten av fagbevegelsen på 33 tiltak mot krisen. Kanskje det viktigste er å arbeide for at alle som trenger det, tilbys lærlingplass.

– Vi må se på bransjens og samfunnets reelle behov for fagarbeidere, og vi må sørge for at det skapes en etterspørsel etter lærlinger. Da vil også ungdommen se at her satses det på kunnskap og kompetanse, ikke lavlønnskonkurranse og sosial dumping, sier Jonas Gahr Støre til VG.

Powered by Labrador CMS