Flere norske med HMS-kort

Sju av ti arbeidstagere med HMS-kort på byggeplassen er norske.

Publisert

Få kvinner, og en ung og internasjonal arbeidsstokk. Det er stikkordene når BNL henter ut årets statistikk fra HMS-kortene for byggenæringen.

Norskeandelen øker

– 70 prosent av arbeidstakere som er registret med HMS-kort i byggenæringen, kommer fra Norge. Mens det var en økning i antall utenlandske arbeidstagere de første årene, kan det se ut til at trenden nå har snudd, sier administrerende direktør Jon Sandnes.

Det er andre året på rad der andelen nordmenn med HMS-kort stiger.

– Dette kan skyldes at arbeidsmarkedet i byggenæringen er tøffere. Dermed går også andelen innleide ned, og vi vet at andelen utenlandske arbeidstakerne er høy blant disse, sier BNL-sjefen.

Litauere øker mest

– Andelen utenlandsk arbeidskraft har en tendens til å følge konjunkturbildet, og tøffere tider i Norge gjør det mindre attraktivt for arbeidsinnvandrere når det samtidig går bedre i hjemlandet. Situasjonen i svensk økonomi er for eksempel i bedring, peker han på.

Utlendingene på byggeplassen kommer først og fremst fra Polen, Sverige og Litauen. Litauerne øker raskest, og for andre år på rad er det flere litauere enn svensker på byggeplassen. Andelen polakker og svensker ser ut til å avta litt.

Rekrutteringshull i 1988–1992

Ikke bare er kvinneandelen lav både blant nordmenn og utlendinger – kvinnene kommer også inn senere og forlater næringen tidligere. – Menn kommer inn som lærlinger, mens kvinnene i større grad kommer inn som ferdigutdannede ingeniører, jurister og økonomer, forteller Sandnes.

Blant de nordiske arbeidstagerne er det uforholdsmessig få i gruppen som skulle blitt rekruttert inn i perioden 1988–1992. Arbeidsinnvandringen kompenserer litt for den nordiske bølgedalen i en alderssammensetning som ellers er stabil.

Powered by Labrador CMS