Merking mot byggeplass-tyverier

Merking mot byggeplass-tyverier

Publisert

BNL og politiet samarbeider om teknologi for å hindre tyverier fra byggeplassene.

Mikromerking av verdigjenstander er effektivt mot tyverier, viser politiets erfaringer fra andre land.

Tyverier fra ni av ti

– En undersøkelse som BNL har gjennomført, viste at 90 prosent av de store bedriftene i byggenæringen har hatt tyveri fra byggeplass. Erfaringene med denne type teknologi fra prosjekter i andre land, er at tyveri har blitt redusert med over 80 prosent. Derfor ønsket vi å få testet ut teknologien på noen byggeplasser i Oslo, sier Audun Lågøyr, næringspolitisk direktør i BNL.

Flytende merking

Teknologien går ut på å merke verdifulle gjenstander med flytende mikropartikler. Gjenstandene som er merket, registreres i en internasjonal eiendelsdatabase.

– Flytende mikromerking vil gjøre det langt mindre attraktivt å stjele verdisaker. Når først væsken er påført gjenstanden og den er herdet, er den så å si umulig å få vekk, sier Lågøyr.

Politipatruljer i Oslo er blitt utstyrt med UV-lykter og håndholdte mikroskoper for å kunne lese av den nummermerkingen gjenstander som kan være stjålet.

– Anmeld!

Det er tre byggeplasser som Betonmast driver i Oslo, som er med på utprøvingen av denne metoden. Det skjer i samarbeid med Næringslivets Sikkerhetsråd (NSR), BNL, EBA og Finans Norge.

Audun Lågøyr oppfordrer bedrifter som rammes, til å anmelde tyverier:

– Vi vet at det er mange bedrifter som dessverre unnlater å anmelde tyveri. Jeg regner med at det vil snu med denne typen teknologi der tyvegods lett spores tilbake til eier, sier han.

Powered by Labrador CMS