Eget register for seriøse malere

Jan Tore Sanner oppretter et eget seriøsitetsregister for malere, elektrikere, murere og tømrere.

Publisert

Useriøse firmaer skal få det vanskeligere, mener kommunal- og moderniseringsministeren. Han har besluttet å opprette et nytt register. Ansvaret for registeret skal ligge hos Direktoratet for byggkvalitet (DiBK).

Skatt først

– Vi starter med de digitale opplysningene. Registeret skal i første omgang ta inn opplysninger fra Skatteetaten og Brønnøysundregistrene. Da får du vite hvem som betaler skatt og er registrert, sier Sanner til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han omtaler registeret som et politisk kinderegg og et godt verktøy mot svart arbeid. Det har vært vanskelig å kontrollere om en bedrift har papirene i orden, innrømmer han.

Velge bort juks

– Det blir enklere å velge bort juks blant aktørene, og det er bra for den seriøse delen av bransjen så vel som arbeidstagere og innbyggere, sier Jan Tore Sanner.

Han er opptatt av å komme raskt igang og begynne med det som er enkelt og ubyråkratisk. Utvidelser, for eksempel med bedriftens kompetanse, kan komme på sikt når registeret er bygd ut.

BNL fornøyd

BNL jubler over det nye registeret. – Dette er en gledens dag og en stor seier for de seriøse bedriftene i byggenæringen, sier Jon Sandnes.

– I dag har vi få tiltak som bidrar til å stoppe den negative utviklingen. Det ønsket byggenæringen å gjøre noe med da vi arbeidet frem rapporten «Enkelt å være seriøs» på bestilling fra kommunal- og moderniseringsdepartementet tilbake i 2014.

– Da vi la frem vårt forslag var vi tydelige på at forslaget om «modul 2», som nå omdøpes til seriøsitetsregisteret, og er et av de viktigste tiltakene mot svart arbeid, sier Per Jæger, som ledet arbeidet med rapporten.

Powered by Labrador CMS