Vokser raskest i verden

Jotun vokser raskere globalt enn alle de andre malingsprodusentene.

Publisert

Det skriver Dine Penger og VG, som har presentert et større intervju med konsernsjef Morten Fon.

Syvende størst i verden

Ifølge Fon er Jotun nå den syvende største malingsprodusenten i verden. Konsernet som styres fra Sandefjord, har 10.000 ansatte, fabrikker i 21 land og virksomhet i over 21. I fjor var verden preget av nedgang, men Jotun økte omsetningen med 23 prosent.

I reportasjen forteller konsernsjefen hvordan Jotun drives uten budsjett.

– Vi bruker cirka 21 årsverk på å sette sammen et budsjett, og deretter 21 årsverk på å forklare hvorfor det ikke ble som budsjettert. Da vil jeg heller bruke ressursene på å forbedre selskapet, sier han.

Etterforskes og kan få milliardbot

Intervjuet kommer også innom Konkurransetilsynets etterforskning, med mistanke om at Jotun har brukt den dominerende posisjonen sin til å presse konkurrenter ut av markedet. I verste fall kan resultatet bli en bot på 1,6 milliarder kroner.

– Det er ikke overraskende at vi blir kikket i kortene. Når du har vært en så ledende aktør i så mange år, er det naturlig å tenke at vi dominerer for mye. At noen vil mistenke oss for markedsmakt har vært et tema hos oss lenge, sier Morten Fon.

– Jeg kan ikke se at vi har gjort noe ulovlig. Det er lov å være dominerende, men ikke lov å misbruke posisjonen. Og det er vi svært bevisste på. Vi har god samvittighet. Men etterforskningen pågår ennå, og vi vet ikke helt hva de leter etter, sier Fon til Dine Penger.

Powered by Labrador CMS