Ennå ikke på gråtoppen

Ennå ser det ikke ut som om Norge har nått gråmalingstoppen. Fargehandlerne anbefaler forbrukerne grått.

Publisert

Kine Angelo omtaler bydelen Ranheim rett og slett som «Gråheim», fortalte hun Maleren i fjor. Nå har NRK tatt med fargeforskeren ved NTNU ut mellom de grå husene i trondheimsbydelen.

Oppfatter mindre lys

– Da jeg kom hit første gang var det akkurat som om sola forsvant bak skyene, sier Angelo.

Ifølge henne gjør ikke et helt nabolag med grå hus gjør ikke noe bare med trivselen og atmosfæren – det gjør noe med selve synet. Gråtoner i få variasjoner bidrar til at vi ikke klarer å skille kontraster like godt, og at vi oppfatter lite lys.

– Det er spesielt at vi som har såpass mange gråværsdager nærmest ødelegger solskinnsdagene med grå hus tett i tett, sier Angelo til NRK.

Fargehandlere anbefaler

Hun gir fargehandlerne litt av skylden for at folk har valgt mer og mer grått de siste 15 årene.

– Et av de største problemene er at fargehandlere direkte anbefaler gråtoner. Bransjen forsvarer seg med at «det er det folk vil ha», men etter det jeg har erfart er det først og fremst gråtoner som legges frem for kundene, sier hun.

Kine Angelo har forståelse for det, og mener det er altfor lite kunnskap om farger rundt i landet. Også blant fagfolk kan farger oppfattes som skummelt, mens grått er nøkternt og trygt.

Monotone byggevarehus

Fargehandler Gunnar Faanes i Trondheim, på sin side, viser til mektige trendsettere, og mener også at billigvarehusene som har begynt å selge maling, sørger for lite variasjon, manglende ekspertise og monotone råd.

I vår var Bjørg Owren i Ifi.no ute og etterlyste malermestre som er flinke til å sette farger på fasaden. Responsen ble dårlig – du kan lese mer om mangelen på utendørs fargeekspertise i Maleren nummer 8, som kommer om drøye to uker.

Varer og varer

Det som er overraskende, ifølge fargeforsker Kine Angelo, er at gråmalingsbølgen ikke har gått over.

– Den varer og varer og varer... Jeg har lenge håpet at vi har nådd toppen – men jeg frykter at vi dessverre ikke har det riktig ennå, sier Angelo til NRK.

Jotun forteller derimot at det er forskjellige hvitnyanser det selger mest av i landet for tiden. Den mest populære gråtonen, «Labrador», har klatret til fjerdeplass på salgsstatistikken.

Powered by Labrador CMS