Får ikke tak i lærlinger

Får ikke tak i lærlinger

Publisert

Arbeidsledighet? Det ser ikke slik ut. Ingen vil bli malerlærling i Drammen.

Lothe i Drammen har søkt etter lærlinger. Etter to annonser i Drammens Tidende står lærlingplassene fremdeles tomme.

Skuffet mester

– Veldig skuffende, sier malermester Sjur Lothe til avisen. Han hadde håpet å få inn to–tre lærlinger.

Lothe har hatt lærlinger hvert eneste av de 20 siste årene. I fjor var det bråstopp.

– God fremtid

– Vi er avhengige av dyktige håndverkere i alle fag. Hvis ikke, kommer det til å gå dårligere for Norge på sikt. Vi som holder på med dette til daglig, er også krystallklare på at slik vil det også være i fremtiden. De som utdanner seg innen håndverksfag vil gå en meget god fremtid i møte, sier Thomas Wiik på opplæringskontoret i Buskerud til avisen.

Han mener det er noe feil med holdningene i samfunnet når ingen har problemer med å sette en bil på verksted og betale 1200 kroner timen for arbeidet, mens det svir å betale en håndverker 500.

Ingen malerlinje lenger

Sjur Lothe synes det er merkelig at ikke flere foreldre oppmuntrer ungdom til å skaffe seg en håndverksutdannelse. Etter at malerlinjen ble borte i Buskerud har han forsøkt å rekruttere lærlinger fra byggfaglinjen, men uten hell.

– Det finnes dessverre en del ufaglærte og useriøse aktører i markedet, men det vil alltid være bruk for dyktige håndverkere som behersker faget, sier Sjur Lothe til Drammens Tidende.

– Spennende og variert

Avisen har også snakket med Eirik Stenberg. 20-åringen er lærling hos H. B. Motzfeldt & Sønn etter å ha begynt som utplasseringselev.

– Jeg trives veldig godt. Det er et spennende og variert yrke. Om ikke så veldig lenge skal jeg ta fagprøven. Om jeg fortsetter i yrket eller går videre på skole, har jeg ikke bestemt meg for ennå, sier han.

Powered by Labrador CMS