Arbeidsinnvandring halverer rekruttering

De siste ti årene har rekrutteringen til malerfaget falt med 59 prosent.

Publisert

Denne gangen er det Klassekampen som presenterer utviklingen. Fra 2007 til 2016 falt søkertallene til bygg- og anleggsteknikk med 28 prosent, viser tall fra Utdanningsdirektoratet.

Bransjer med arbeidsinnvandrere

Maleren har fortalt flere ganger om rekrutteringen som forsvinner. Men tendensen har vært der helt siden Maleren kom på nett som Norges første fagblad i 1995. Fra 1995 til 2008 falt søkertallene til byggfag med 21 prosent.

Og det er i bransjer med mange arbeidsinnvandrere at rekrutteringen svikter. De siste ti årene falt rekrutteringen i malerfaget med 59 prosent, og i murerfaget var nedgangen enda større.

45 søkte læreplass

Hundretusener av østeuropeere har kommet til Norge siden EU ble utvidet i 2004. Ifølge Klassekampen kan den frie flyten av arbeidskraft bety full stopp for utdannelsen av fagarbeidere blant annet i malerfaget.

Bare 45 elever fra videregående skole søkte læreplass som maler i år.

– Disse tallene er dramatiske. En av de oppsiktsvekkende tingene er at det er så stort sammenfall mellom nedgang i søkere og andel utenlandske statsborgere i yrkene, sier Hedda Haakestad, som skriver doktorgrad om utviklingen i byggfagene ved Høyskolen i Oslo og Akershus, til Klassekampen.

63 prosent av malerne

Ifølge avisen er 63 prosent av malerne i Norge arbeidsinnvandrere.

– «Tilbudssjokket» som arbeidsinnvandringen og østutvidelsen har representert, har svekket forhandlingsstyrken til arbeidstagerne, sier Haakestad.

 

Powered by Labrador CMS