KOMPETANSEHEVING: – Når vi ikke kan nok om det må vi vende oss til de som kan det, sier Anniken Warming i Ragnvald Moe AS.

Får ny, gammel lærdom på Maihaugen

Malere og lærlinger hos Ragnvald Moe AS er på Maihaugen for å lære om gamle malingsteknikker og ruste seg for å ta på seg jobber de til nå har måttet takke nei til.

Publisert
RESTAURERING: Både malermestre og svenner fra Ragnvald Moe har vært med for å lære om restaurering på Maihaugen. Her fra restaureringen av Svenneby Åsen villaen fra 1915.

Arbeidet med å restaurere gamle bygg på Maihaugen brukes også til kompetanseutvikling. Flere av de lokale bedriftene i Hedmark og Oppland Maler- og Byggtapetsermesterlaug undervises her i gamle malingsteknikker. Undervisningsopplegget får støtte fra PureCraft-fondet til Malproff.

Så langt er Ragnvald Moe AS og Malermestrene Indre Østland AS i gang med undervisningen, og i løpet av våren skal også Løten Malerverksted AS og Brødrene Skolbekken AS være med.

– Det er rett og slett et sted hvor vi får lære om de gamle teknikkene. Stadig flere ønsker å pusse opp husene sine til den standarden som de var i tidligere, og da har vi ikke hatt den nødvendige kompetansen, sier Anniken Warming, faglig leder i Ragnvald Moe AS, som gjennom malerlauget søkte på Pure Craft-fondet.

Selv har hun deltatt på dette de siste månedene.

– Vi bytter litt på, ansatte fra de forskjellige bedriftene i lauget kan delta på forskjellige prosjekter som utføres på Maihaugen og Aulestad, som var Bjørnstjerne Bjørnsons hjem, forteller hun.

Ruster seg for restaurering

Bygget de nå er med på å restaurere er Åsen villaen fra 1915, som har blitt brukt til både bolighus og skole.

– Jeg har fått være med på å lage fargetrapper, som viser hvilke farger som har blitt brukt i de forskjellige husene siden første malingsstrøk, hengt jutestrie, maskinpapir og malt med linoljemaling. Vinduskitting står også på programmet, sier Warming, og legger til at de også skal være med å fjerne maling med varmebehandling.

– Det skal tas tilbake omtrent som da familien bodde her, sier Warming.

FARGETRAPPER: I dette huset fra 1915 har man funnet en del spor av tapeter og farger og laget fargetrapper som visualiserer fargene som har vært i huset opp igjennom tidene.

Hun påpeker videre at stadig flere ønsker å bevare husene og pusse dem opp til den standarden de hadde opprinnelig.

– Det er en del gamle hus i vårt område som trenger renovasjon, men vi har ikke hatt den nødvendige kompetansen, sier Warming, og legger til:

– Vi har måttet takke nei til jobber fordi vi ikke har hatt kompetansen, men nå kan vi bli rusta for det.

Fra Ragnvald Moe er det både malermestre, svenner og lærlinger som har vært med for å lære. Warming understreker viktigheten av å ta vare på de gamle husene. Flere og flere hus blir verneverdige, da har du ikke lov til å gjøre store endringer.

– Vi må lære oss mer av det som kommer tilbake på moten, nemlig å bevare det gamle, sier Warming, og avslører egen motivasjon med å delta på prosjektet:

– Personlig er jeg med på dette fordi det er morsomt.

Rekruttering

En av lærlingene deres er nå på Maihaugen for å lære å helsparkle og male gamle speildører.

LÆRLING: En av lærlingene til Ragnvald Moe AS på Maihaugen hvor han lærer å helsparkle og male gamle speildører.

– Både for å øve seg til svenneprøven, og for å lære hvordan man gjorde før, forteller Warming.

For å få opp rekrutteringen har Ragnvald Moe hatt et vellykket samarbeid med lauget, fylkeskommunen og de videregående skolene i Innlandet fylke.

– Vi har vært rundt og undervist på skolene, noe som har resultert i at vi har fått seks lærlinger som ikke hadde tenkt på malerfaget om vi ikke hadde vært der og fortalt om faget.

I tillegg til det praktiske underviser bedriften lærlingene selv i de teoretiske på kveldstid, forteller Warming. De legger stor vekt på oppfølging av lærlingene, trivsel er viktig.

– Å ha ordentlige møter med lærlingene, høre hvordan de har det og hva de vil. Det handler om å passe på at de får den lærdommen de trenger til svenneprøven, og samtidig se til at de får drive med det de liker å drive med.

– Vi prøver å motivere og gjøre det vi kan for at de skal ha en bra hverdag, legger hun til.

Powered by Labrador CMS