STERK OPPFORDRING: Børge Ousland holdt nordiske malermestres oppmerksomhet med fengende beretninger fra polisen. Og han hadde en konkret oppfordring til bransjen om hva den kan bidra med for å motvirke global oppvarming.

Polfarer Børge Ousland: – Mal hvitt!

Malerbransjen kan bidra til å redusere global oppvarming, mener mannen som har sett mer issmelting enn de fleste andre på denne planeten. Og vitenskapen er enig.

Publisert

Da den nordiske malerbransjen møttes for å drøfte felles utfordringer i Oslo 16. september, var polfarer Børge Ousland invitert for snakke om miljø og bærekraft.

Ousland fortalte om ekspedisjonene sine helt siden 1980-tallet. Han holdt forsamlingens oppmerksomhet fanget i beretninger om uendelig isøde, nærgående isbjørner og ... en arabisk sjeik som kom på overraskelsesvisitt med helikopter da Ousland gikk over Nordpolen fra Sibir til Canada.

Dramatiske endringer

Ouslands budskap var hvordan klimaendringene har påvirket de arktiske områdene siden han begynte sine ekspedisjoner.

En viktig endring er smelting av isbreer og isen på polhavet.

– Smelting av isbreer på Grønland vil påvirke alt vi forbinder med sivilisasjon på grunn av økte havnivåer. Vi vil i løpet av århundret en stigning på minst en meter, sa Ousland.

Endringene er synlige og dramatiske. Bilder tatt med ti års mellomrom ved en isbre i Patagonia i Sør-Amerika illustrerte det til fulle: landskapet var ikke til å kjenne igjen.

Reflektere energi

– Folk vet ikke hvor fort dette går, sa han og snakket om dramatiske konsekvenser for dyreliv og økosystemer.

At isen smelter er et resultat av global oppvarming, men også i seg selv en årsak til at oppvarmingen vil gå fortere. Det er fordi isflatene er viktige for å reflektere energi ut av atmosfæren igjen. Blir de borte, blir mer energi tatt opp i havet og atmosfæren.

Et viktig bidrag

Og det er her Børge Ousland mener malerbransjen kan utgjøre en forskjell.

– Jeg har tenkt en del på det. Dere som industri kan gi et viktig bidrag for å hindre global oppvarming ved å male alle bygninger hvite for å reflektere energien tilbake og ut i rommet igjen, sa Børge Ousland til forsamlingen av malerorganisasjoner fra fem nordiske land.

Til Maleren sier Ousland at han helt bestemt mener det kan ha betydning om malerbransjen bidrar til at bygninger og andre menneskeskapte installasjoner bidrar til å gjøre den klimajobben som is og snø ikke lenger gjør i like stor grad som før.

– Tak og andre flater som er eksponert direkte for sollys bør være hvite. Vi kan også ha hvit asfalt. Til sammen vil det kunne utgjøre en forskjell, sier Ousland.

INTERESSANT OG RELEVANT: Administrerende direktør Stein Hesstvedt i MLF takket Børge Ousland for et interessant foredrag som inspirerte til klimakamp.

Kan utgjøre en forskjell

MLF-direktør Stein Hesstvedt synes Ouslands utspill er interessant. Han mener det viser at malerbransjen kan utgjøre en viktig forskjell også for å løse klimakrisen.

– På samme måte som man maler fasader for å fange energi, kan man male tak for å avvise energi, sier han til Maleren.

Verdens hviteste maling

Børge Ouslands poeng finner støtte i vitenskapen og i aktuell produktutvikling. Forskere ved Purdue University i Indiana, USA, har utviklet det de hevder er verdens hviteste maling, med helt ekstremt reflekterende egenskaper.

Produktet skal reflektere så mye som 98,1 prosent av sollyset, mens vanlig kommersiell hvitmaling reflekterer bare 80 til 90 prosent.

Tanken bak er blant annet å sørge for at malingen reduserer behovet for kjøling fordi fasaden reflekterer mer varme enn den absorberer.

– Det fungerer som aircondition uten strøm, uttaler Xiulin Ruan, forskeren som har ledet arbeidet ved Purdue University.

Ifølge det amerikanske nettstedet Inside Science vil en fasade på 100 kvadratmeter malt med dette produktet kunne utgjøre en nedkjølingseffekt på rundt 10 kilowatt.

Dermed blir klimaeffekten indirekte, fordi den bidrar til å spare energi.

Stort potensial

Men i det store perspektivet: Om 0,5 til 1,0 prosent av jordas areal males med ultrareflekterende maling, vil det kunne bidra til å stoppe global oppvarming, ifølge Xiulin Ruan.

Da må i så fall tak, veier og ubrukte landområder males hvite.

Den engelske avisen The Guardian har spurt andre forskere om den ultrahvite malingen kan ha noe for seg som klimatiltak og fått positive svar.

– Å bruke maling til nedkjøling har et stort potensial. Jeg er sikker på at slik teknologi kan spille en rolle i å redusere karbonutslipp i et omfang som vil ha global betydning.

Foreløpig er den ultrareflekterende hvitmalingen på forsøksstadiet, men ambisjonen er å utvikle kommersielle produkter av produktet til bruk på bygninger, biler og utendørs installasjoner. Versjoner med farge vil også fungere, selv om de vil ha noe lavere reflekterende egenskaper.

Powered by Labrador CMS