FORTSATT VIKTIG: Før murer Lise Marie Sommerstad ble invitert til å være med i Håndverksdamene i Vestfold av Anna Furhoff Jensen, hadde hun aldri før møtt en kvinne med mesterbrev. Begge mener fellesskapet fyller en veldig viktig funksjon.

Kvinnenettverk for fellesskap og fag

I ti år har kvinnelige håndverkere i Vestfold dyrket et faglig og sosialt fellesskap med hverandre. Det trengs i en fortsatt mannsdominert bransje, mener de.

Publisert Sist oppdatert

Rundt 25 kvinner i alle aldre benker seg i kafeen til blomsterbutikken Bondens Hage utenfor Sandefjord en mørk kveld sent i januar. De er samlet for å høre Therese Sandem fra Norwegian Colour senter gå i dybden om farger og hvordan de virker på oss mennesker.

Temaet treffer godt i forsamlingen. De fleste i salen er malere, og naturlig nok på hjemmebane. Men her er det også murere, gartnere og en rørlegger; det alle har til felles, er at de er håndverkere. Og at de er kvinner.

Eller er personer med XX-kromosomer, som Therese Sandem spøkte med.

MILEPÆL: Ti år er gått siden et knippe kvinnelige malere startet Håndverksdamene i Vestfold. Nå har de holdt det gående i over ti år, og mange har kommet til.

Uformelt, men viktig

Fellesskapet «Håndverksdamer i Vestfold» startet som en idé blant en liten gruppe kvinnelige malere for over ti år siden. På disse årene har fellesskapet vokst og trukket til seg håndverkere fra flere andre fag. Facebook-gruppa deres har 99 medlemmer. Og regelmessig møtes de for å få inspirasjon, faglig påfyll og for å dyrke et sosialt fellesskap med hverandre.

Nettverket er helt uformelt og med lave skuldre. Men det oppleves likevel viktig.

Lise Marie Sommerstad er murer. Hun forteller at særlig byggebransjen fortsatt holder seg med noen holdninger som kan gjøre det vanskelig for kvinner – om de i det hele tatt får innpass.

– Jeg har jo opplevd sjefer som har sagt rett ut på jobbintervju at de ikke ønsker kvinner i bedriften, forteller hun.

FELLES UTFORDRINGER: Et knippe malere utveksler erfaringer over en pizza. Fra venstre: Christine Danielsen, Mie Pedersen, Tone Pedersen og Ingvild Heen.

Sunt for arbeidsmiljøet

Da hun var lærling og helt i startgropen, ble hun kontaktet av Anna Furhoff Jensen og invitert inn i nettverket. Det har vært viktig for henne.

– Anna er den første kvinnelige mesteren jeg har møtt, forteller Lise Marie.

Anna Furhoff Jensen er ikke bare primus motor for Håndverksdamene i Vestfold. Hun er også leder i Malermestrenes Landsforbund (MLF) og er overbevist om at nettverk som dette trengs, på mange nivåer.

– At vi blir kjent med hverandre og har et fellesskap, er viktig i seg selv. Men det er også viktig for bransjen, som både trenger flere folk og et større mangfold, sier hun til Maleren.

Det er Ingvild Heen helt enig i. Hun er eneste kvinne og eneste maler ansatt i et tømrerfirma med ti ansatte. Hun trives godt, men det er likevel godt å dyrke fellesskapet med andre kvinner som har valgt samme yrkesvei. Hun tror en slik arena er et viktig bidrag til at flere jenter søker seg til håndverk.

– Arbeidsmiljøet blir bedre med variasjon, både når det gjelder alder og kjønn. Også for menn er det en fordel at det er kvinner på jobben. Jeg tror det bidrar til at det blir enklere å snakke om ting og bygge et godt psykososialt arbeidsmiljø, sier hun.

FARGERIKT FELLESSKAP: Therese Sande fra Norwegian Colour Senter holdt foredrag om hvordan fargene virker på oss mennesker.

Felles utfordringer

Etter foredraget er det tid for pizza, prat og til slutt kaffe og et fat med guddommelig gode skolebrød.

Når damene rundt bordet snakker sammen, blir det tydelig at de kjenner seg igjen i hverandres erfaringer og frustrasjoner. Som for eksempel at det er vanskelig å få tak i arbeidsklær som passer fordi butikkene ikke har et godt nok utvalg som kan prøves. Og at mannlige kolleger rett og slett undervurderer dem og tilbyr seg å bære materialer og verktøy for dem. Det skulle de ønske gutta kunne slutte med.

– Selv om vi kommer fra ulike fag, har vi mange utfordringer til felles, sier murer Lise Marie Sommerstad.

 

Powered by Labrador CMS