STØVFRITT: Tre i maling og epoksy gjør ikke bare produktene mer miljøvennlige, men sørger også for mindre støv, ifølge Hugo Harstad i Norske Skog.

Legger epoksy med tre

De blander inn tre i maling, fugemasse og epoksy. – Det blir ikke bare miljøvennlig – det er enklere å påføre, også, sier Hugo Harstad.

Publisert

Han vil ha mer tre og mindre olje. Det er ikke så overraskende: Harstad er direktør for forretningsutvikling i Norske Skog. Men nå samarbeider skogkonsernet med Gjøco om å tilsette bitte små trepartikler – nanocellulose – i overflateprodukter.

I stedet for olje

– Det startet som tilsetning i maling. Der erstatter det normalt petroleumsbaserte produkter, forteller Harstad.

Han har tro på å gjøre det kortreist. Nanocellulose fra Saugbrugs sendes til Gjøco på Galterud utenfor Kongsvinger. Der tilsettes den i epoksy til både gulv og vegger.

Siger ikke

– Det er brukt både som gulv i garasjeanlegg og som vegger på storkjøkken. Du kan legge det på store flater uten at det siger. Normalt må du rulle på epoksy tre ganger – her påfører du alt i én operasjon med pistol. Det gir en enorm tidsbesparelse, ifølge Norske Skog-direktøren.

Han forteller om et 400 kvadratmeters verkstedgulv i saugbrugsbyen Halden. Der viste det seg ikke bare at epoksygulv med tilsatt tre var enkelt å legge og stabilt – det ble støvfritt, også.

– Det fine støvet fra leggingen av et vanlig epoksygulv gir økt fare for kols, og det krever skikkelig nedvasking etterpå. Det støvet slipper du her, sier han.

Harstad forteller om en entreprenør som kuttet tiden fra ni til to dager da det skulle legges epoksy. Det betyr sparte timer, men også kortere tid med å leie lift eller stillas.

Også i plast

Parallelt med å lage maling og epoksy med innblandet tre arbeider Norske Skog også med å lage plastprodukter med tre.

– Vi bruker 50 prosent fiber og 50 prosent termoplast, inkludert resirkulert, nedbrytbar bioplast. Foreløpig er det brukt i et rørbend fra Pipelife, en krok fra Plasto og møbler fra en nordnorsk produsent som tradisjonelt lager kontormøbler av havplast, forteller direktøren.

Han trekker fram rørproduksjon som det stedet der du finner det store plastvolumet som kan erstattes med tre. Harstad forteller hvordan det gjør rørene sterkere å blande inn tre:

– Du går ned i veggtykkelse og ned i produksjonskostnader. Termomekanisk trefiber fra gran øker verdien av plast. Du kan redusere produksjonskostnadene og produsere tynnere og lettere deler, sier han. Han mener også at rørene vil være mer brannhemmende: Hvis det tar fyr, vil de brenne langsomt, uten å dryppe, og utvikle sot og røyk som vil kvele flammene, sier Hugo Harstad.

Powered by Labrador CMS