FARGER

FARGENES KRAFT: Kine Vinje fikk støtte i debattpanelet for tanken om fargenes helseeffekt og betydning for våre opplevelser. Fra venstre: designer Andreas Engesvik, kunstner Henrik Placht og møbelforhandler Pål Reenskaug.

ME-syk: Farger gjør meg friskere

Helseinstitusjoner bør satse mer på farger, mener interiør-influenser Kine Vinje. Selv mener hun at rik fargebruk i hjemmet hjelper henne å holde ME-diagnosen i sjakk.

Publisert Sist oppdatert

Hun er kjent som interiørinfluenser, boligstylist og gründeren av interiørbutikken Nordiske Hjem. Men selv om hun elsker rosa, og har elementer av rosa i alle rom, er ikke livet bare rosenrødt for Kine Vinje.

Hun forteller åpent om en ME-diagnose – kronisk utmattelsessyndrom ­– og hvordan hun mener hun kan hente styrke hjelp i å omgi seg med farger.

Nå tar hun et oppgjør med hvite og grå vegger på sykehus og andre helseinstitusjoner. Farger er billig medisin, mener hun.

– Det er utrolig trist med så mye hvitt og grått. Det er synd ikke helsevesenet bruker mer tid på fargepsykologi. Jeg tror det kunne hjulpet folk til å bli friskere, sier hun til Maleren.

FARGEMEDISIN: Interiør-influenser Kine Vinje har erfart at fargebruk i interiøret hjelper henne å takle ME-diagnosen. Hun skulle ønske helsevesenet blir flinkere til å bruke farger.

Grått suger livskraft

Kine Vinje malte dette budskapet med bred pensel da hun deltok i en panelsamtale om farger, design og bærekraft i anledning Tikkurila Norges lansering av det svenske malingsmerket Alcro.

Hun fortalte hvordan bevisst fargebruk hjelper henne til å holde energinivået oppe.

Etter at hun selv fikk en ME-diagnose har hun blitt mer bevisst på hvordan farger i omgivelsene ikke bare handler om hva som er pent og hva hun trives med, men også helsa.

– Jeg føler at hvitt og grått er mer utmattende. Særlig grått; det er som om det trekker ut alt liv, sier hun til Maleren.

 Farger som gjør meg glad

Denne oppdagelsen har hun tatt konsekvensen av. For selv om Kine Vinje alltid har elsket farger, har hun ­– som de fleste andre – også en fortid der hun har omgitt seg med hvitt og grått i interiøret på hjemmebane.

Det er det definitivt slutt på.

– Sakte, men sikkert er det blitt mer farger hjemme. Og da går jeg hundre prosent for farger som gjør meg glad. Jeg har et lekent forhold til farger, og jeg kjenner at det hjelper meg, sier hun.

 Livgivende

Hun er overbevist om at dette kan hjelpe andre også. Hvilke farger man skal velge på ulike helseinstitusjoner, mener hun er et spørsmål som krever omtanke og tilpasning til behovet. Kanskje kan dempede naturfarger være et godt valg der noen trenger ro og hvile.

– Jeg er sikker på at det er mye å hente her, sier hun.

I panelsamtalen under Alcro-lanseringen fikk hun støtte fra kunstmaler Henrik Placht. Han kjenner seg igjen i at det gir en direkte lykkerus å jobbe med farger. Placht har utsmykket kreftavdelingen på Diakonhjemmet sykehus og fortalte hvordan han tenker om farger som livgivende.

 Fjerne institusjonspreg

Tanken om at farger har en helseeffekt i helsevesenet er ikke helt fremmet for helsevesenet selv. Et eksempel er nybygget ved Tønsberg sykehus der et av målene var å fjerne det berømte institusjonspreget gjennom nytenkende fargebruk.

– Jeg er av den oppfatningen at man ikke nødvendigvis blir så veldig frisk av å stirre inn i en hvit vegg, sa ansvarlig interiørarkitekt Ane Wierli Nilsen til avisen Dagens Medisin.

Da var det ikke bare nok å ha en annen farge på veggen, men også å sørge for at vinduene er plassert slik at pasientene ser mer enn blå og grå himmel.

Og seksjonsleder Torill Holthe fastslo:
– Det er helt sikkert at omgivelsene kan ha en positiv påvirkning på pasientene.

Powered by Labrador CMS