Oversiktsbilde av salen i Olavshallen.
SMITTENDE SETER: Malingen på armlenene på de nye setene i Olavshallen smittet av på publikums klær. Spørsmålet om hvem som har skylda, havnet i retten.

Malingen ødela publikums klær – nå er fargehandler frikjent i retten

Malingen på armlenene ville ikke tørke og ødela klærne til publikum i Olavshallen i Trondheim. Seteleverandøren saksøkte fargehandleren som solgte produktet, men kom ingen vei i Trøndelag tingrett.

Publisert Sist oppdatert

Olavshallen er en kulturell storstue i Trondheim med rundt 320 konserter i året og 1270 sitteplasser i hovedsalen.

I 2021 fikk den store salen nye seter, levert og montert av Grimstad-selskapet Fair Deal AS.

Men kunden var ikke fornøyd med finishen på armlenene og krevde at de ble behandlet på nytt.

Fair Deal gikk med på kravet og tok fatt på jobben med å renovere 1456 armlener.

Men malingen som ble valgt til jobben, ville ikke tørke skikkelig. Den sprakk opp og flasset av. Flere besøkende i Olavshallen fikk ødelagt klærne sine fordi det viste seg at malingen smittet av. Noen av dem fremmet erstatningskrav, som Olavshallen henviste videre til Fair Deal AS.

De innleide arbeiderne som var leid inn av Fair Deal til å gjøre jobben, klagde også på at de ble sløve, slitne og fikk hodepine av å jobbe med malingen.

Til sak mot fargehandleren

Det kommunale kulturhuset holdt tilbake en del av betalingen til seteleverandøren og krevde at armlenene må byttes ut – på leverandørens regning.

Fair Deal AS rettet pekefingeren mot Fargehuset Østerlie AS, en lokal fargehandel i Trondheim som solgte dem malingen. Seteleverandøren mener det er deres skyld at de valgte feil produkt, noe som påførte dem store kostnader.

Derfor gikk de til sak mot malingsforhandleren med krav om 667.000 kroner for å dekke erstatningsutbetalinger fra Olavshallens uheldige gjester, merarbeid og ekstrakostnader.

Bilde av malingsspannet.
FEIL PRODUKT: Seteleverandøren valgte produktet – Jotun Visir Oljegrunning Klar – til armlenene. Produktet er ment til utendørs bruk, på ubehandlet treverk og skal egentlig ikke tilsettes pigment.

Utemaling for ubehandlet tre

For å male om armlenene brukte Fair Deal Jotun Visir Oljegrunning Klar, som ble iblandet pigment for å få den ønskede fargen.

Fremgangsmåten var at armlenene ble pusset ned til grunning for heft. Deretter ble puss tørket bort og blandingen ble påført i flere lag. På toppen ble det lagt et lag med trestjerners gulvlakk.

Jobben var ferdig 8. august 2022. Fargen var slik Olavshallen ville ha den.

Men en uke etter begynte klagene fra publikum med ødelagte klær å komme.

Og det er ikke det minste rart, mener malermester Marius Rønning fra Jotun. Han ble hentet til Olavshallen for å gi en fagkyndig vurdering og fastslo ifølge dommen at det ikke var brukt riktig produkt til jobben. 

Visir Oljegrunning Klar er ment til utendørs bruk på tørt trevirke, primært ubehandlet kledning, fastslo han. Her, derimot, var oljegrunningen påført et lakkert emne i heltre uten sugeevne, som til alt overmål holdt «ekstremt høy fuktighet».

Det medførte, ifølge dommen i Trøndelag tingrett, at grunningen bare tilsynelatende vil tørke uten at den egentlig hadde tørket. Lakken som ble lagt på toppen, herdet fortere enn underlaget. Dette er grunnen til krakeleringen, svertingen og flassingen, ifølge Jotuns fagkyndige, som også påpekte at Visir oljegrunning heller ikke skal brekkes med pigment.

Han mener at andre produkter burde vært brukt, og at underlaget burde vært slipt ned til bart treverk.

Beskyldt for uaktsomhet

Fair Deal AS hevdet at rådgivningen de fikk i fargehandelen, var uaktsom og villedende, og at det ikke ble opplyst om noen risiko ved å bruke produktet til formålet.

– Fargehuset er en profesjonell aktør, som promoterer seg selv som «eksperter på farge». Det må derfor kunne forventes av Fargehusets ansatte at det ikke gis råd om å kjøpe et produkt som er kjemisk ustabil, heter det i påstanden fra selskapets advokat.

Men Fargehuset Østerlie AS avviser at de hadde anbefalt Fair Deal å bruke nettopp dette produktet til formålet. Tvert om hevder de at det var Fair Deal AS selv som foreslo å bruke den aktuelle blandingen, men at fargehandleren advarte mot det.

– Det har formodningen mot seg at Fargehuset ville solgt utendørs oljegrunning uten samtidig å opplyse om at dette må påføres på bart treverk slik det står på spannet. Fargehuset har overholdt sin opplysningsplikt og heller ikke opptrådt uaktsomt, heter det i påstanden.

Etter rettens syn må det kunne forventes at Fair Deal i det minste leser på malingsboksen når det skal gjøres innkjøp av et produkt i et slikt omfang og i et såpass viktig prosjekt.

Trøndelag tingrett

Les i det minste på malingsboksen

Det ble Fargehuset Østerlie trodd på. Etter rettens syn har ikke Fair Deal sannsynliggjort at de fikk en konkret anbefaling om å bruke et utendørsprodukt som ikke er ment å iblandes pigment.

– Etter rettens syn må det kunne forventes at Fair Deal i det minste leser på malingsboksen når det skal gjøres innkjøp av et produkt i et slikt omfang og i et såpass viktig prosjekt. Det er ikke nødvendig å være fagkyndig for forstå at det å benytte utendørsmaling til innendørs bruk er forbundet med betydelig risiko.

Når det forelå så vidt klare risikoopplysninger i kjøpssituasjonen, mener retten at Fair Deal ikke hadde rimelig grunn til å anta at malingsblandingen ville passe til formålet, heter det i dommen.

Dermed ble Fargehuset Østerlie frifunnet i Trøndelag Tingrett, mens Fair Deal AS ilegges saksomkostninger på 205.000 kroner.

Stor lettelse

Styreleder Geir Otto Løw-Hansen i Fargehuset Østerlie AS konstaterer at dommen i Trøndelag tingrett er klar.

– Det er en stor lettelse at vi blir trodd, sier han til Maleren.

Fargehuset Østerlie AS er en relativt liten faghandel i Trondheim, etablert i 2020, med både private og profesjonelle kunder.

– Det er klart det har vært belastende å stå i en sak som dette med et stort søksmål hengende over oss. Det er ikke noe vi er skodd for og ville fort kunne betydd slutten for virksomheten, sier han.

Daglig leder Tom Albrigtsen i Fair Deal AS sier til Maleren at de ennå ikke har rukket å gjennomgå dommen, og at de derfor ikke har noen kommentarer.

Powered by Labrador CMS