STOLT: – Vi som er malere må være stolte av yrket vårt, og fortelle alle om hvorfor flere burde velge samme retning, sier Jannicke Gustad.

Månedens ambassadør: Jannicke Gustad

Jannicke Gustad valgte å hoppe av en stressende hverdag bak en pc, og har aldri sett seg tilbake. – I tillegg til den praktiske biten, liker jeg også å få anledning til å være kreativ. Dermed er malerfaget midt i blinken for meg.

Publisert Sist oppdatert

1. – Hvorfor valgte du nettopp maleryrket? Hvilken bakgrunn har du?

Jeg valgte jo denne yrkesveien i voksen alder. Årsaken er vel at jeg alltid har elsket å få jobbe med kroppen, og å løse praktiske oppgaver. Så håndverkerdrømmen hadde vært med meg i mange år. Men i tillegg til den praktiske biten, liker jeg også å få anledning til å være kreativ. Og dermed er malerfaget midt i blinken for meg! Her får jeg utfordret meg selv omtrent hver dag, og mulighetene for kreativ utvikling innenfor faget er uendelige, – om man bare vil! Jeg valgte å hoppe av en stressende hverdag bak en pc, og har siden da aldri sett meg tilbake!

Jeg har akkurat bestått svenneprøven, etter å ha gått den lange, tunge veien med 5 års praksis i faget før oppmelding. Ut over dette har jeg en stor interesse for stucco, kalkpuss, mikrosement og den slags type dekorpuss. Har hatt 3 ulike kursinger på mikrosement, samt at jeg har tilbrakt ei uke på såkalt Master Training hos en stor produsent og leverandør av produkter til overflatebehandling i Italia, for å lære mer om disse spennende materialene og teknikkene. Har fått jobbet en god del med det i etterkant, og håper jeg får anledning til å få være med på flere spennende oppdrag med dekorering/stukkatur i framtiden. For dette er virkelig håndverk i ordets rette forstand!

2. – Hva tenker du om rekruttering og fremtiden til malerfaget?

Rekruttering er noe jeg bryr meg mye om, og tenker mye på. Jeg synes det er bekymringsfullt at vi nå har såpass stor mangel på faglært arbeidskraft i yrket, og jeg synes heller ikke det er gjort en god nok jobb med å få opp statusen til faget, slik at flere unge finner yrket attraktivt og spennende. Jeg vet søkertallene nå har gått litt opp, men det er fortsatt en veldig lang vei å gå for å få flere til å velge å bli maler/ gulvlegger. Vi må blant annet jobbe med seriøsiteten i yrket, samt at vi må vise fram og fortelle mer om alle mulighetene man har ved å velge denne retningen. Vi som er malere må være stolte av yrket vårt, og fortelle alle om hvorfor flere burde velge samme retning.

I tillegg bør vi gjøre det enklere for voksne å velge den yrkesretningen. Her snakker jeg av egen dyrekjøpt erfaring. Det er jammen ikke lett, verken økonomisk eller ift. systemet som er lagt opp, å kare seg hele veien fram til et svennebrev, om man må stå på egne bein underveis i prosessen! Du skal ha litt bein i nesa, og et meget stort ønske om å gå den veien, om du i det hele tatt gidder å velge å ta et svennebrev som voksen og etablert, med hus, barn og økonomiske forpliktelser. For det koster! Så sistnevnte brenner jeg veldig for, og kommer til å engasjere meg i også i tiden framover. Jeg ønsker at voksne mennesker skal kunne endre yrkesvei uten å måtte «selge hus og hjem» for å kunne nå målet, og at de også skal kunne søke hjelp til prosessen fram til prøven, slik at de er forberedt når praksistiden er gjennomført.

Ellers håper jeg jo selvfølgelig jeg kan være en inspirasjon og motivasjon for andre jenter og kvinner, slik at flere damer syns yrket ser spennende ut!

3. – Hvordan jobber du/din bedrift med rekruttering/fremming av faget?

Selv har jeg en Instagramkonto, hvor jeg forsøker å legge ut litt bilder og videoer av hverdagen som maler, og håper at dette kanskje bidrar til å få fram variasjonen i yrket, samt at hverdagene er både morsomme, varierte og spennende. Har ikke vært så veldig aktiv her enda, men ønsket og målet mitt er å bruke den mer, nettopp for å vise mer av hva vi jobber med, samt å få fram at malerfaget passer ypperlig til oss jenter. Hele målet med at jeg laget denne kontoen, er for å fremme yrket, - fordi jeg digger å være maler selv!

Malertjenester AS, som er min arbeidsgiver, jobber aktivt opp mot opplæringskontor og skoler, og tar inn både praksiselever og lærlinger. Akkurat nå har vi 3 lærlinger, samt en elev på utplassering, som starter som lærling hos oss til høsten.

Ellers har også bedriften et ønske om å få flere damer inn i faget, da de har sett at det å ha begge kjønn i arbeidsstokken er positivt. Vi jobber derfor sammen for at flere skal se at vi jenter i Malertjenester har det bra på jobb.

4. – Tips til noe nytt (ny teknikk eller kompetanse) som du anvender i faget ditt?

Ikke en teknikk, men nye produkter: Jeg har ikke testet det selv, men vil gjøre det så raskt jeg har anledning; Jeg vet Duri har lansert nye våtromsplater/ våtromssystem, med plater kombinert med våtromsprodukter fra Jotun, hvor man kan få slette vegger, og slipper å legge duk. Dette synes jeg er veldig spennende, og er oppriktig glad for at det endelig har kommet et godkjent system som gir slette vegger på bad! Gleder meg til å legge dette!

Ellers ønsker jeg veldig gjerne å kunne mer om gamle maleteknikker, som ådring, marmorering, dekorering etc. Og også kunsten å ta vare på både gammelt treverk og eldre murstrukturer. Dette er viktig og spesiell lærdom i faget vårt, som man må passe på å ta vare på. Det vil være et stort behov for mye av denne kunnskapen framover, og det er viktig at lærdommen og tradisjonene blir ført videre!

5. – Har du noen tips/råd til en som går og vurderer å bli maler?

Kom og spør oss som jobber der ute, om du lurer på noe. Vi svarer mer enn gjerne!

Sørg for å få bli med noen med en allsidig arbeidshverdag ut i felten, slik at du har anledning til å se/ prøve flere sider av faget.

Ellers, om man vurderer å bli maler, bare gjør som meg. Hopp i det, det er ikke farlig. Og mest sannsynlig kommer du til å bli positivt overrasket!

6. – Hva er en bra dag på jobben for deg? Hva har du i matpakken?

De aller fleste dager er faktisk bra dager! Jeg jobber som servicemaler, med egen servicebil. Når man jobber på service er man mye rundt omkring, har mange ulike jobber, og er i kontakt med både mange kunder og også andre fag/håndverkere. Så ingen dager er like, og man rekker ikke å bli lei. En maks dag for meg, er om vi jobber flere fag sammen på for eksempel en rehabjobb hjemme hos en privatkunde, og kunden disker opp med kaffe, vaffel, kanelboller og skrøner i lunsjpausen. - Da er det trivsel da!

Powered by Labrador CMS