FLEKSIBILITET: – Byggebransjens behov for fleksibilitet er bestemt av markedet og fjernes ikke med et forbud, sier byggmester Thomas Jacobsen.
FLEKSIBILITET: – Byggebransjens behov for fleksibilitet er bestemt av markedet og fjernes ikke med et forbud, sier byggmester Thomas Jacobsen.

Slik kan innleieforbudet omgås

– Vi heier på et seriøst arbeidsliv, men forbudet mot innleie er feil medisin, sier byggmester og daglig leder Thomas Jacobsen i Oslo Entreprenørbedrift.

Publisert

Rekkehusene som firmaet bygger på Furuset, har utsikt fra Gjelleråsen til Ekeberg. Vi ser videre til 2023, når regjeringens forbud mot innleie er innført. Hva gjør byggenæringen da?

Må ha fleksibilitet

– Regjeringen tror at problemet er borte, men byggebransjen har omorganisert seg for å oppfylle sine behov. Det er ikke snakk om at alle håndverkere fra bemanningsbyråene er blitt fast ansatt. Det har ingen råd til eller behov for, sier Jacobsen.

Bedriftslederen har 50 fast ansatte tømrere og sju lærlinger. Han leier sjelden, men samarbeider med mindre tømrerbedrifter om ekstrahjelp når det trengs.

– De fleste håndverksbedrifter over en viss størrelse må ha fleksibilitet. Som også kan bety at vi leier ut våre prosjektledere eller tømrere. Som alle mellomstore entreprenører regner vi på ulike prosjekter. Behovet for arbeidskraft til en serviceavtale over fire år eller et nybygg på Furuset er vidt forskjellige. Skal et firma løse ulike jobber, må man ha litt handlingsrom, fastslår byggmesteren.

Flere underentreprenører

I 2023 kan forbudet omgås ved at bemanningsbyråene erstattes med såkalte entreprenørfirmaer fra inn- og utland.

– Håndverkerne kan leies ut under skjul av å være fra en entreprenør. Leverer de varer i prosjektet, blir det tøft for Arbeidstilsynet å ta dem, sier Jacobsen som tror at en slik omorganisering er dårlig nytt for håndverkerne.

– Bemanningsbyråene betaler samme timepris som hovedentreprenørens ansatte får. Med underentreprenører avtaler man enhetspriser: Så mye koster det å sette inn en dør, og så videre. Slik konkurranse betyr dårligere lønn og færre rettigheter for håndverkerne, forklarer Jacobsen.

Doblet påslag

Han tror at flere ledd i leverandørkjeden kan doble varepåslaget i mange prosjekter.

– Forbudet er prisdrivende for næring og kunder. Vi som driver seriøst, vil også få nye krav til dokumentasjon, sier byggmester Jacobsen.

Det han liker minst i lovforslaget, er unntaket for innleie om bedriften har tariffavtale.

– Da vil alle firmaer uten egne ansatte håndverkere – men som kan sine papirer og har en eller to gallionsfigurer med tariffavtale – bare fortsette å leie inn som før. Hvor er forbedringen for byggenæringen og rekrutteringen da? spør Jacobsen.

Fordeler for lærebedrifter

Byggmesteren tror at lærebedrifter med egne ansatte kan få noen fordeler med forbudet.

– Kanskje vinner bedriftene som driver seriøst, noen flere jobber i 2023. Kanskje forsvinner noen av konkurrentene våre som bare baserte seg på innleie. Men jeg skulle heller sett at vi regulerte bemanningsbransjen i 2022 bedre og tvang byggherrene til å bruke påseplikten sin. Et forbud mot innleie på Østlandet for alle private bedrifter uten fagforening, er symbolpolitikk, sier byggmester Thomas Jacobsen.

Powered by Labrador CMS