Nå skal den nye landsforeningen for bygghåndverksfag etableres. Fra venstre: Knut Strand Jacobsen (Byggmesterforbundet), Thor Steinar Sandvik (Byggmesterforbundet) Anna Furhoff Jensen (MLF) og Stein Hesstvedt (MLF).

– Ny landsforening gir mer innflytelse til medlemmene

Ledelsen i Malermestrenes Landsforbund og Byggmesterforbundet er enige om å flytte sammen i løpet av året i en ny landsforening for bygghåndverksfag – utenfor NHO.

Publisert Sist oppdatert

Byggmesterforbundet og Malermestrenes Landsforbund (MLF) har begge fristilt sine medlemsbedrifter fra NHO-medlemskap og forlatt Byggenæringens Landsforening.

Med over 12.000 ansatte i ryggen går de to sammen om å lage en ny landsforening for bygghåndverksfag.

Ledelsen i de to organisasjonene har jobbet sammen med med å finne veien videre. Onsdag var de enige. I en felles pressemelding erklærer de at det blir samboerskap i løpet av året.

Det beste fra begge

– Vi skal bygge på det beste fra begge organisasjonene, og forsterke det politiske, faglige, juridiske og administrative støtteapparatet, sier styreleder Anna Furhoff Jensen i Malermestrenes Landsforbund i en pressemelding.

– Det er inspirerende å vite at vi nå kan bygge en organisasjon hvor medlemmene får større innflytelse, vi får en kraftigere stemme i det offentlige ordskiftet om våre rammebetingelser og kan lage tilpassede og fleksible medlemstilbud, legger hun til.

Tar medlemmene på alvor

Styreleder Thor Steinar Sandvik i Byggmesterforbundet deler begeistringen:

– Nå lager vi en organisasjon som tar medlemmene på alvor, som vil gi dem gode rammebetingelser og tjenester som gjør dem både mer bærekraftige og konkurransedyktige, sier han.

Nå er den operative fasen med å etablere den nye organisasjonen i gang.

Skynder seg langsomt

Planen er å ha den nye landsforeningen formelt på plass 1. januar 2023.

Før den tid skal det gjennomføres eiermøter, velges et styre og før oktober skal det gjennomføres et stiftelsesmøte.

– Vi er enige om å skynde oss langsomt. Det vil si å ha fart i arbeidet, men samtidig sørge for at hele organisasjonen opplever å bli hørt og bli tatt på alvor. Vi rigger samtidig landsforeningen slik at det vil være plass til flere landsforbund og bedrifter fra bransjen, sier Sandvik i Byggmesterforbundet.

Fungere fra første dag

Det blir også viktig å rigge sekretariatet i de to landsforbundene slik at både de ansatte og medlemmene får en positiv opplevelse, mener Anna Furhoff Jensen i MLF.

– Medlemmene våre er helt avhengig av at støtteapparatet og medlemstilbudet fungerer fra første dag, og da blir det viktig å ha med alle ansatte, sier hun.

Malermestrenes Landsforbunds generalforsamling 20. mai vedtok at organisasjonen skal melde seg ut av NHO/BNL. Vedtaket kom etter en lang prosess som har pågått helt siden Byggmestrene meldte seg ut av BNL i juli 2020.

MLFs vedtak om NHO-utmeldelse ble vedtatt med 57 mot 2 stemmer.

Powered by Labrador CMS