HAR ALDRI ANGRET: Espen Kolbjørnsen ble utplassert hos Ragnvald Moe og ble der siden. – Jeg har aldri angret på yrkesvalget, sier den 21 år gamle gulvleggeren fra Lillehammer.

Ni av ti får jobb rett etter svenneprøven

Malerfaget er en av de aller sikreste yrkesutdanningene i landet. Espen Kolbjørnsen fra Lillehammer håper flere får øynene opp for mulighetene i faget.

Publisert

SI november året etter at svenneprøvene var bestått, hadde 92,9 prosent av de nybakte malerne fått seg jobb, viser tall fra Utdanningsdirektoratet.

21 år gamle Espen Kolbjørnsen fra Lillehammer er en av dem som har møtt åpne dører hele veien fra han først fattet interesse for faget på skolen, fikk utplassering hos Ragnvald Moe AS og deretter lærlingplass samme sted. Etter læretiden sto arbeidsgiveren klar med ansettelsespapirene.

– Jeg har ikke angret et sekund, sier Espen til Maleren om veien han har gått.

Trygt yrkesvalg

Den svært høye andelen malere som går rett ut i jobb etter svenneprøven, er ikke bare over gjennomsnittet for nybakte fagarbeidere generelt, men det er også høyere enn på lenge. Tallet fra 2020 og 2021 ligger nemlig godt over 2014 og 2015; da var bare 85,3 prosent i jobb året etter avlagt svenneprøve.

Tallene overrasker ikke kompetanse- og utviklingssjef Kari Wilsgård i Malermestrenes Landsforbund (MLF).

– Utdanner du deg til maler, får du jobb. Det er et trygt yrkesvalg, sier hun.

At så mange går rett ut i jobb, henger sammen med et skrikende stort behov i bransjen.

– Åtte av ti medlemsbedrifter i MLF sier de ønsker å ansette flere, men de får ikke tak i nok faglært arbeidskraft, sier Wilsgård med henvisning til kompetansebarometeret fra Byggenæringens Landsforening (BNL). For hele byggenæringen sier seks av ti det samme.

Utdanner du deg til maler, får du jobb. Det er et trygt yrkesvalg.

Kari Wilsgård, MLF

Flere utdanner seg til maler

Det er en viss økning i antallet som utdanner seg innen overflateteknikk, viser statistikken fra Utdanningsdirektoratet. Mens det var 184 avlagte svennebrev i 2014 og 2015, var det 238 i årene 2020 og 2021.

Dette er gledelig, mener Kari Wilsgård, men den forsiktige økningen på disse årene er langt fra nok til å dekke behovet i bransjen.

– Svarene fra BNLs kompetansebarometer tilsier jo at det trengs åtte ganger så mange, sier hun.

Kjennskap til faget

Gulvlegger Espen Kolbjørnsen fra Lillehammer mener det er viktig at ungdom får kjennskap til faget allerede på skolen, og at de får prøve seg i utplassering. Selv hadde han sett for seg å bli snekker, og visste ingenting om overflateteknikk på forhånd. Det første møtet med faget ble avgjørende for ham.

– Jeg merket at dette var noe jeg fikk til med en gang. Jeg oppdaget hvor variert yrket er. For meg er det veldig viktig, sier han.

STOR ETTERSPØRSEL: Kunnskapsminister Tonje Brenna lover fortsatt satsing på yrkesfagene framover.

Fornøyd statsråd

Mens ni av ti ferske malere praktisk talt går rett ut i jobb, gjelder det samme for åtte av ti nyutdannede fagarbeidere generelt. Kunnskapsminister Tonje Brenna er svært tilfreds med et så høyt tall.

Jeg er veldig glad for at så mange nyutdannede fagarbeiderne er i jobb kort tid etter at utdanningen er fullført.

Tonje Brenna, kunnskapsminister

– Dette viser at etterspørselen etter fagarbeidere er stor og jobbmulighetene gode, sier hun i en pressemelding, der hun lover fortsatt satsing på yrkesfagene i årene framover.

Hun håper de lyse utsiktene på arbeidsmarkedet for fagarbeidere inspirerer flere.

– Jeg er veldig glad for at så mange nyutdannede fagarbeiderne er i jobb kort tid etter at utdanningen er fullført. Norge trenger flere fagarbeidere og jeg håper dette inspirerer alle de som nå har startet på en yrkesfaglig utdanning, til å fullføre med fagbrev, sier Brenna.

100 prosent i jobb

Det finnes for øvrig noen få fag som klarer å få enda flere nyutdannede raskt ut i jobb enn malerfaget. Glassfaget står oppført med 100 prosent, mens renholdsoperatørfaget tikker inn på 97,3 prosent sysselsettingsgrad blant fagutdannede første år etter fag- og svennebrev.

Fortsatt høyt frafall

Frafallet fra yrkesfag er fortsatt for høyt. 70 prosent av elevene fullfører utdanningsløpet. Dette er 20 prosent lavere enn blant elever på studieforberedende, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Kunnskapsminister Tonje Brenna mener hovedårsaken er at mange ikke får lærlingplass.

Utviklingen går i riktig retning, men langsomt. To prosentpoeng flere enn i fjor fullførte yrkesfag. Og tallet er ti prosentpoeng høyere enn for kullet som begynte i 2006, melder regjeringen i en pressemelding

– I 2022 vil det brukes mer enn én milliard på yrkesfag og kvalifisering. Tiltakene handler blant annet om å følge opp elevene tettere gjennom skoleårene på yrkesfag og når de går ut i bedrift som lærlinger, skaffe flere læreplasser og satse på kvaliteten i yrkesfagopplæringen, sier Brenna.

Powered by Labrador CMS