Bilde av malingsspannet i laboratoriemiljø.
FØRST UT: Flügger lanserer den første malingen som møter kravene til det nye Asthma Allergy Nordic-merket.

Først med skandinavisk allergi-merke

En ny, fellesnordisk og enda strengere merkeordning for astma- og allergivennlige malingsprodukter erstatter det gamle NAAF-merket. Danske Flügger er først ut med et godkjent produkt, som markedsføres mot profesjonelle malere.

Publisert Sist oppdatert

I rundt 30 år har Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) hatt en egen merkeordning for astma- og allergivennlige produkter. Maling kom med i ordningen i 2008.

Det samme har de andre, nasjonale pasientorganisasjonene på feltet i Sverige og Danmark hatt, med litt ulike krav i hvert land. Det har skapt utfordringer for produsenter som skal lage de samme produktene for flere nasjonale markeder.

For rundt et tiår siden begynte organisasjonene i Skandinavia å arbeide med ideen om en felles merkeordning vurdering og anbefaling av produkter: Asthma Allergy Nordic (AAN). Det nye merket erstatter NAAF-merket og de andre nasjonale ordningene.

Og det er strengere, med en nulltoleranse for kjente allergifremmende stoffer. Tidligere har man i noen tilfeller operert med øvre grenseverdier.

Svakt lovverk – strenge merkekrav

For malingsindustrien er det nye merket en utfordring, forklarer Kent Hart, fagsjef for biologi og kjemi i NAAF.

­– Lovverket er for svakt når det kommer til allergi. Malingsindustrien lager sine produkter i henhold til et lovverk som har åpning for allergifremmende stoffer. Så kommer vi inn og stenger den døren helt. Det gjør det mer utfordrende for dem. Men noe av poenget med merkeordningen er å stimulere til utvikling, sier han til Maleren.

Maler som jobber med produktet.
FOR PROFFER: Det skandinaviske astma- og allergimerket er lagd for å beskytte forbrukere. Men Flügger retter sitt nye produkt mot profesjonelle malere.

Merket har vært i bruk på blant annet kosmetikk og vaskemidler i flere år. Og nå er det første malingsproduktet godkjent i henhold til kravene i Asthma Allergy Nordic. 

Det er danske Flügger som er først ute, med lanseringen av sin Dekso AÏR.

– Dekso AÏR markerer et skifte mot mer allergivennlige malingsløsninger. Vår ambisjon er at dette spydspissproduktet etter hvert skal bli standarden for alle fremtidige kvalitetsprodukter innen industrien, sier Sune Schnack, administrerende direktør i Flügger Group, i en pressemelding i forbindelse med lanseringen.

Ansvarsfulle malermestere

NAAF påpeker at AAN-merket først og fremst skal beskytte forbrukere og beboere fra å bli eksponert for astma- og allergifremkallende stoffer hjemme. Men Flügger-sjefen understreker at det nye produktet deres er rettet særlig mot profesjonelle.

– Den er skreddersydd til profesjonelle malere og alle ansvarsfulle malermestere som ønsker å tilby de ansatte å jobbe med produkter som har en dokumentert lavere avgassing og lav allergi- og miljøpåvirkning, uten at det går på bekostning av kvaliteten, sier Sune Schnack.

Kent Hart i NAAF ser det som en viktig bonus med merkeordningen at yrkesmaleres arbeidshelse ivaretas best mulig.

– Merkingen skal gjøre maling tilgjengelig for dem som ellers ikke kan male på grunn av allergi, sier han.

Flügger Dekso AÏR

Flüggers astma- og allergimerkede Dekso AÏR-maling skal ifølge produsenten innebære et teknologisk hopp fremover fra MAL-kode 00-3 til 00-1. Det skyldes at Flügger har fått til både å fjerne biocidene og å holde en nøytral PH-verdi, slik at malingen ikke etser.

Dekso AÏR er utviklet av Flüggers utviklingsavdeling i Rødovre i Danmark og produseres på bedriftens fabrikk i Kolding. 

Malingen er et rent akrylprodukt og inneholder ingen allergifremkallende stoffer. 

Foruten Asthma Allergy Nordic er malingen også merket med både M1, Svanemerket og EU-blomsten.

Vurderingsprosess

Maja Aas er prosjektleder for Asthma Allergy Nordic i NAAF. Hun kan ikke svare konkret på når andre produsenter kan ventes å følge etter Flügger. Her holder alle partene kortene tett til brystet, av følgende grunn:

– Når en produsent søker om godkjennelse, er dette en vurderingsprosess som må være mellom AAN og søker fram til det eventuelt foreligger en positiv avgjørelse. Det kan for eksempel hende at en produsent ønsker å ytterligere forbedre produkter som ikke når opp, og da må de gis anledning til å gjøre dette i ro og mak, forklarer hun.

Helsevennlige valg

Samtidig håper hun bransjen vil anstrenge seg for å følge opp.

– Vi vet at maling som er vurdert og anbefalt av Asthma Allergy Nordic, har vært etterspurt blant produsenter og industrien. Vi ser frem til at flere produsenter får anbefaling på sine produkter. Da kan våre grupper og andre som ønsker å ta helsevennlige valg, se etter AAN-anbefalt maling når de skal pusse opp hjemme, sier hun.

Maja Aas sier at mange privatpersoner er sårbare for allergifremkallende stoffer i maling. Dette er grupper som etterspør produkter som de tåler bedre, men det kan være vanskelig å finne byggevarer de kan stole på.

– Profesjonelle malere kan hjelpe, veilede og respektere ønskene fra kunder som etterspør produkter som allergivennlig maling, sier Maja Aas.

Powered by Labrador CMS