FAGFOLK

MALERGUTTER: Gamle kolleger samlet igjen for å markere 25 år – Jan Atle Ananiassen (fra venstre), Hans-Jacob Bønå og Cato Bakken.

Malermester ble fylkesordfører

Når Finnmark fylke står på egne ben igjen fra nyttår, er det med en malermester ved roret. Nå har Hans-Jacob Bønå vært hos Malerguttan for å feire 25-årsjubileet i firmaet han en gang startet.

Publisert

Han drømte om å skape noe eget, starte firma, levere kvalitetshåndverk og skape arbeidsplasser. Det var i 1997, og et år senere gjorde han alvor av drømmen. Nå har Hans-Jacob Bønå vært på besøk hos etterfølgerne sine, Malerguttan. Uten fylkesordførerkjedet, men med kake for å feire jubileet.

Fra nyttår er malermesteren fra Vadsø nemlig fylkesordfører i det gjenoppståtte Finnmark fylke. Men la oss ta det litt mer kronologisk og begynne med firmaet:

Oppdrag på timen

En novemberdag for 25 år siden fikk Malermester Bønå det første oppdraget. Gründeren var innom Toyota-forhandleren, Harila, for å finne ut når den første firmabilen var klar. 

– Der og da ble jeg utfordret om hva jeg skulle ha for å levere, montere og male glassfiberstrie i en utstillingshall som nylig var bygd, forteller han. To timer senere var han i gang.

Med årene ble det flere ansatte, butikk og mesterevner i planlegging, også. – Når vi ligger to dagers kjøring fra Maloramas lager, så må vi ha en plan på bestillingene, som han sa det da Maleren besøkte Malermester Bønå i Vadsø i 2010.

Noen år senere ble den populære malermesteren heldagspolitiker. Han ble valgt til ordfører i Vadsø i 2015. Da solgte han firmaet. – Det viste seg ganske snart at det var best for både selskapet, de ansatte og ikke minst kundene at selskapet skiftet eier, sier han.

Bedre enn noen gang

Siden har Malerguttan – Jan Atle Ananiassen og Cato Bakken – stått på egne ben. 

– Nå går det veldig bra. De siste to årene har bare vært helt kanon – de beste for oss noensinne, sier Bakken.

De drar fordeler av navnet og har mange faste kunder. 

– Det er ikke bare prisen som er viktig. Vi skal levere kvalitet og service. Hvis du holder det du lover, blir du valgt igjen, sier han.

NYVALGT: Finnmark vender tilbake som eget fylke, og malermester Hans-Jacob Bønå er nyvalgt fylkesordfører.

Malerguttan har bra med jobb fremover – både maling, fliser, industrigulv og belegg. I tillegg til Vadsø arbeider de jevnlig i Vardø og Tana – en times kjøretur i hver sin retning.

– Dette er driftige menn. Dagens ledelse er i god tradisjon opptatt med å sikre fremtidens rekruttering, kommenterer Hans-Jacob Bønå. 

Han hadde bestilt kake på selve jubileumsdagen. Men da var Ananiassen og Bakken opptatt med å være sensorer på svenneprøve i Kirkenes. Dermed måtte han vende tilbake senere – men kake og feiring ble det.

Fylkespolitikk

Selv er han tilbake i politikken på heltid. Etter fire år som ordfører og fire år som opposisjonsleder i Vadsø har han takket nei til kommunestyret og gått til topps i fylkespolitikken. Når Finnmark er tilbake som egen fylkeskommune igjen fra nyttår, er det med Hans-Jacob Bønå som fylkesordfører.

Høyre-politikeren overtar nok en gang etter flere tiår med ledere fra den andre siden av den politiske midtgangen. Arbeiderpartiet eller SV hadde sittet med fylkesordføreren siden fylkeskommunen ble opprettet i 1960, akkurat som de hadde sittet med ordføreren i Vadsø i 82 år før Bønå ble valgt.

Langt fra broiler

Hans-Jacob Bønå tar over et verv der storparten av forgjengerne har hatt akademisk bakgrunn, og han leder et fylkesting der det ikke mangler på teoretikerne. Har en malermester noe i slikt selskap å gjøre? Absolutt, sier han selv:

– Ordet «politisk broiler» nevnes ofte om mange mennesker, og ikke helt uten grunn. De som blir benevnt som det, har ikke hatt skoene på. De har ikke hatt dritt under neglene. Da blir gjerne politikken deretter: Det de kommer med, kan være urealistisk og ikke gjennomførbart. I så måte er det greit å være utdannet håndverker og vise til at man har skapt ganske mye og har kunnskap om ganske mye. Det er en skikkelig bra styrke, sier Bønå.

Han understreker at ungdommene som ikke har praktisk bakgrunn, også er veldig flinke. 

– Men når det kommer til enkelte praktiske ting og å sette praktisk politikk ut i livet, skorter det litt på kunnskapsnivået om hva som er mulig og hva som ikke er mulig, mener han.

Savner faget

Selv innrømmer han at han savner faget. 

– Men så er jeg jo sånn skrudd sammen at jeg stadig vekk er i ett eller annet arbeid. Jeg sitter aldri i ro, sier han, Både hjemme og på hytta er det alltid noe å gjøre. 

– Så har jeg to døtre boende i Tromsø i hver sin leilighet, så det har vært relativt hyppige turer dit. Jeg får praktisert både maler- og byggtapetsererfaget, slår han fast.

Noen heltidsjobb som maler, derimot, har han ingen planer om å gå tilbake til. I stedet roser han etterfølgerne sine hos Malerguttan:

– Det er artig å se at guttan får til å kjøre bedriften videre på en god måte. Veldig fint! sier Hans-Jacob Bønå.

Powered by Labrador CMS