Hans-Jacob Bønå er ferdig med mesterbilen og malerjobben.
Hans-Jacob Bønå er ferdig med mesterbilen og malerjobben.

Malermesteren hjelper folk på heltid

Hans-Jacob Bønå har lagt penselen på hylla. Nå har den tidligere Vadsø-ordføreren overtatt som daglig leder i Varanger Asvo.

Publisert Sist oppdatert

– Bakgrunnen som malermester passer veldig godt. Mye handler om det å kunne håndtere mennesker. Kunnskap som jeg har opparbeidet gjennom mange år som malermester og arbeidsgiver, sier Bønå.

Begynte på nytt

Da han gikk av etter fire år som ordfører, måtte han begynne helt på nytt. Firmaet hadde han solgt. Det ble for komplisert å eie og lede malermesterbedriften samtidig som han var ordfører.

Men den nye bedriften, Malermester Bønå, var heller ikke stedet å gå av med pensjon en gang i fremtiden:

– Da jeg startet opp igjen, hadde jeg ikke lyst til å ekspandere mer og hele tiden måtte jage etter jobbene. Så var det helsa. Når en halvfeit femtiåring begynner å krype igjen, er det ikke lett, sier finnmarkingen.

Redd for trygd

Det ligger alvor bak spøken. Han kjente på knærne at det gikk bra en stund å ha mye gulvlegging, fliser, membraner og avretting. – Men jeg anslo at hvis jeg skulle fortsette med dette tempoet og omfanget, kunne jeg holde på kanskje til jeg var 55, så ville jeg bli ufør, sier han.

– Jeg er skrudd sånn sammen at jeg har lyst til å jobbe i hvert fall til jeg er 70. Det er ingen god følelse å se for seg at man skal bli ufør i en alder av 55. Da var det greit å se seg om etter noe annet, fastslår Hans-Jacob Bønå.

Ikke veldig forskjellig

Dermed ble 51-åringen sjef for de 55 som arbeider på Varanger Asvo. Jobben som arbeidsgiver, støtte og en skulder å gråte på, den er ikke så veldig forskjellig fra det å lede en malermesterbedrift. Ikke er det helt ukjent for en mester hverken å lære opp ferske medarbeidere eller å hjelpe folk som sliter med å finne plassen sin i yrkeslivet, heller.

– Det handler om å behandle dem med respekt, gi dem en mening med arbeidet og sørge for at de føler at de er verdsatt, sier Bønå.

Asvo-bedriften har både den gruppen ansatte som har varig tilrettelagte arbeidsplasser og dem som er i forberedende trening for å komme seg ut i yrkeslivet og til en annen arbeidsgiver. Det er snakk om tilrettelegging og forberedelser for å hjelpe dem ut i andre jobber igjen.

Fingernem

Malermesteren tror at det er bra å ha den praktiske bakgrunnen i bagasjen:

– Vi kjører mange forskjellige prosjekter og løser mange samfunnsnyttige oppgaver. Da er det ingen bakdel å ha god innsikt i snekkerarbeid og å være handy og fingernem. Det vil komme godt med her i bedriften, sier han.

Han hadde ansvaret for malerlærlinger da han satt i prøvenemnda. Nå har han opplæringsansvar for byggdrifterlærlinger: Varanger Asvo er godkjent opplæringsbedrift.

Gode malere

– Det er vemodig å legge malerpenselen på hylla. Det er kanskje mest synd for alle kundene jeg har et veldig godt forhold til. Men det vil jo heldigvis fortsatt være gode malere å få tak i her i Vadsø, skrev Hans-Jacob Bønå da han fortalte Facebook-vennene om den nye jobben.

Malerguttan, Hardy Malerservice og Byens Fargeklatt er ærekjære og opptatt av god kvalitet, roser Bønå. Én ting til har de felles: De har arbeidet for ham.B

Powered by Labrador CMS