SAMHOLD: – For meg er det samholdet fargen handler om, det er det som er det viktigste, sier Ole Andreas. Her foran publikumsveggen på Bygg Reis Deg 2021.
SAMHOLD: – For meg er det samholdet fargen handler om, det er det som er det viktigste, sier Ole Andreas. Her foran publikumsveggen på Bygg Reis Deg 2021.

På jakt etter fargen Dronningrød

Ole Andreas Pedersen lurte på hvorfor det finnes en farge som heter Kongeblå, men ingen med navnet dronningrød. Han bestemte seg for å gjøre noe med saken.

Publisert Sist oppdatert

– Det startet med at jeg så på vasken på jobben, den har blå på den ene siden og rød på den andre. Jeg snakket også med en venn som sa at han aldri hadde hørt om Dronningrød før, forteller Ole Andreas Pedersen, lærling hos Malermester Buer.

– Jeg visste det fantes en farge som heter Kongeblå, men begynte å fundere på om det fantes en farge som heter Dronningrød, sier Pedersen, som syntes, ikke minst i likestillingens lys, at det burde finnes en farge med navn Dronningrød.

– For meg handler det fargene blå og rød om å stå sammen. Man kan ikke ha den ene uten den andre. Også er det et ordtak som lyder noe som: Behind every Good King, there is a Queen. Og nå under korona har det vært viktigere enn noen gang å stå sammen for å klare å bekjempe denne pandemien, sier Pedersen.

Et veldedighetsstunt

Så han kontaktet Thomas Iversen, salgskonsulent Håndverk og Malermester i Jotun, som sjekket opp fargen «5192 Kongeblå», som er en Scanox-farge. Men dronningrød finnes ikke.

– Derfor ville jeg gjerne utfordre Jotun til å lage en farge med navnet dronningrød.

Svaret fra Iversen var veldig positivt og velvillig.

– Thomas tente på ideen om å lage en farge med dronningrød, sier Pedersen.

Publikumskåring

Svaret ble å, i samråd med Iversen, studere en rekke fargekart og lande på fire forslag til fargen dronningrød: NSC S 1085-/90R, NCS S 2570-R, S 1580-Y90R og S 2570-Y90R.

– Jeg fant rødfarger jeg liker og har prøvd å finne riktig NCS-kode til disse, sier Pedersen.

DRONNINGRØD: Ole Andreas Pedersen valgte ut fire NCC-rødfarger. Dette ble fargen flest syntes passet til navnet Dronningrød.
DRONNINGRØD: Ole Andreas Pedersen valgte ut fire NCC-rødfarger. Dette ble fargen flest syntes passet til navnet Dronningrød.

De fire rødfargene ble malt på en av veggene til fellesstanden hvor NM i overflateteknikk 2021 foregikk under Bygg Reis Deg. Besøkende på messa fikk så muligheten til å stemme.

– Vi prøver å engasjere publikum til å legge visittkortet sitt i denne bøtta, og slik stemme på hvilken farge de syntes passer best til å få navnet Dronningrød, sier Pedersen.

Publikumskåringen endte på fargen S 2570 – Y90R, som heretter vil få navnet Dronningrød.

Fargeinteresse

Ole Andreas Pedersen har vært lærling i et års tid nå, men fargeinteressen har han hatt med seg lenge.

– Jeg har tegnet siden jeg var liten, og har vært glad i tegning og farger siden, sier han og forklarer at det er litt som med musikk; er du litt sint og sur funker det bra med rockemusikk. Men om du vil slappe av passer det med litt roligere musikk.

– Litt sånn fungerer det med farger også, om du kun omgir deg med svart eller hvitt eller farger man blir glad av. Farger får fram følelser, slår han fast.

Hang litt etter

Han brukte litt tid før han fant ut hva han skulle bli. Han startet først med helsefag, men innså at det ikke var riktig vei. Deretter studerte han for å bli PT og massør, men så at han burde ha en fast jobb med faste arbeidstider.

– Jeg hang litt etter i forhold til vennegjengen min som dro på sydenturer og kjøpte seg bil, mens jeg fremdeles bodde hjemme hos foreldrene mine, forteller han.

Så bestemte Pedersen seg for å gå tilbake på skolebenken. Han begynte på bygg- og anlegg VG1, og etter det fortsatte han på malerlinjen VG2 ved Åssiden videregående skole. Tiden etterpå har vært litt preget av korona, men det har ikke stoppet ham i å innse at han er på rett sted.

– Grunnen til at jeg ønsker å rekruttere flere til malerfaget er at jeg trives så godt selv og ønsker å gi noe tilbake. Det er ikke like mange som velger malerfaget som for eksempel elektrikeryrket, sier han, og legger til at maleryrket er så mye mer enn maling på en vegg.

– Det er også mange retninger man kan videreutdanne seg i. Jeg tenker at for ungdom som er litt lei slik jeg var, tror jeg malerfaget er et fint fag å prøve seg på. Jeg har stort sett bare bra dager på jobb, sier den entusiastiske lærlingen.

Powered by Labrador CMS