LIVER OPP: Idealene som ble løftet opp av den modernistiske arkitekten Le Corbusier passer spesielt i sykehjemsmiljø, påpeker Magnus Lindseth hos Arkipartner.

Sykehjem inspirert av Corbusier-palett

I fargesettingen av Soltun sykehjem i Stavanger har arkitektene latt seg inspirere av fargene til modernismens Le Corbusier.

Publisert Sist oppdatert
SYKEHJEM: Arkitektkontoret Arkipartner har benyttet Le Corbusiers fargekart da de jobbet med fargesetting av Soltun sykehjem i Stavanger.

For å skape harmoni og gode følelser for beboerne ved Soltun sykehjem i Stavanger, valgte arkitektkontoret Arkipartner å se mot Le Corbusiers fargekart da de valgte ut fargene som skulle brukes innendørs.

– Vi startet med Corbusier sine farger, og har benyttet hans fargekart i hele prosjektet. Noe vi er veldig fornøyd med, sier Magnus Lindseth, ansvarlig arkitekt for dette prosjektet hos Arkipartner i Stavanger.

Overbevisende fargebruk

Han forteller videre at i større prosjekter som dette dukker det ofte opp andre begrensende faktorer som må tas hensyn til. Gulvbeleggene kommer for eksempel kun i et utvalg farger. Det samme gjelder laminatene som ble brukt. Fargepaletten måtte følgelig tilpasses disse.

– Så vi må først legge det til grunn før vi begynner på de blandbare fargene. Vi brukte paletten til Le Corbusier som en rettesnor for det som ble valgt, men det er altså andre, tilpassede, farger som ble brukt, sier Lindseth, som selv er veldig glad i de entusiastiske fargene til Le Corbusier.

– Jeg har opplevd disse fargene mange ganger. Besøker man for eksempel Villa Savoye, en modernismeklassiker i utkanten av Paris, framstår det som en hvit bygning, men i byggets interiør skinner hans bakgrunn som maler gjennom. Det er en veldig overbevisende fargebruk.

Passer godt i sykehjem

Når man bygger et sykehjem, er det lett å la seg inspirere av verdiene som hersket i Le Corbusiers samtid, i modernismen, påpeker Lindseth. Denne bevegelsen sprang ut fra industrialderen; arkitektene fikk nye verktøy, større rom og lysflater.

LE CORBUSIER: Fargene på vegger, gulv og detaljer i Soltun sykehjem er inspirert av fargeviftene til Le Corbusier.

– Her var Le Corbusier et forbilde, med sin dyrking av ren luft, dagslys og store åpne rom.

Dette er idealer som egner seg godt i et sykehjem. Og da følger paletten til Le Corbusier med, forklarer han videre.

Som Villa Savoye er Soltun sykehjem hvit, men med en perlemorsfarge som forandrer seg med lyset, og mye grønn vegetasjon. Mens på innsiden møter man en intens fargebruk.

– Ute er det hvitt og grønt. Inne er hjemmet til de som bruker sykehjemmet, og der kommer fargene. Der har vi brukt en palett som er inspirert av Le Corbusiers fargepalett.

Unike og identifiserbare

Ettersom mange av sykehusets beboere er demente, har fargene også måttet tilpasses det at demente trigges av noen fargekombinasjoner. Fargene skal også bidra til at det skal være lettere å orientere seg for de som bor her.

DRIVKRAFT: Trivsel, og det å lage bedre hverdager for vanlige folk, er drivkraften for de ansatte i Arkipartner.

– Paletten som går igjen i bygget brukes for å gjøre rommene unike og identifiserbare, sier han.

– Har dere fått noen tilbakemeldinger på fargebruken i sykehjemmet?

– Ofte får vi først høre noe når noen har klager. Men i dette tilfellet har vi fått mange gode tilbakemeldinger, først og fremst fra de som jobber der. De synes det har blitt fint, og har blitt glad i fargene de omgir seg med i hverdagen.

Og nettopp denne trivselen er en viktig motivasjonsfaktor for de ansatte i Arkipartner, påpeker Lindseth.

– Det er det som er drivkraften for vårt firma, å lage bedre hverdager for vanlige folk. Det er ikke signalbygg vi ønsker å bygge, men hverdagshus, sier han avslutningsvis.

Powered by Labrador CMS