VERIFISERING: Fellesforbundets Edvard Eidhammer Sørensen (t.v.) og BNLs Jørgen Leegaard deler ønsket om å kunne legge inn sikker ID og verifiserbar informasjon om kompetanse i HMS-kortet.
VERIFISERING: Fellesforbundets Edvard Eidhammer Sørensen (t.v.) og BNLs Jørgen Leegaard deler ønsket om å kunne legge inn sikker ID og verifiserbar informasjon om kompetanse i HMS-kortet.

Ønsker seg sikrere HMS-kort

Sikker verifisiering av identitet og kompetanse står høyt på byggebransjens ønskeliste for forbedringer av HMS-kortet.

Publisert

I snart to tiår har HMS-kortet vært et svært viktig virkemiddel for å sikre seriøsitet i byggebransjen. HMS-kortet skal dokumentere hvem arbeidstakeren er, og hvem vedkommende arbeider for.

Partene i arbeidslivet erklærer det for en suksess, men det kan fortsatt bli bedre.

ID og verfisering

På et debattmøte under Arendalsuka – i regi av prosjektet Samarbeid mot svart økonomi – var det full enighet om flere av de viktigste forbedringspunktene:

– Vi trenger et HMS-kort med sikker ID. Og dessuten må kvalifikasjoner inn på HMS-kortet, sa direktør for samfunnspolitikk, Jørgen Leegaard i Byggenæringens Landsforening (BNL), da han ble bedt om å blinke ut sitt aller viktigste ønske for forbedringer av ordningen.

Rådgiver Edvard Eidhammer Sørensen fra Fellesforbundet er i hovedsak enig med representanten fra arbeidsgiversiden, men trekker først fram behovet for å kunne lese verifisert informasjon om kompetanse og sertifiseringer fra kortet.

– Et HMS-kort er jo verdiløst hvis det kan havne i feil hender. Vi må få på plass løsninger som gjør at man kan være sikker på hvem som eier det, sa han.

Digitalt økosystem

For å komme dit, må HMS-kortet få plass i et digitalt økosystem som gjør det mulig å legge inn og lese ut mer informasjon enn i dag – ikke bare verifisert, norsk identitet men også bekreftelser på at for eksempel skatt, forsikringer og obligatorisk tjenestepensjon faktisk er betalt.

Nøkkelen ligger i kunne legge inn biometrisk informasjon koblet opp mot sikker nasjonal ID. I dag er dette kun mulig for dem som har norske pass, men byggenæringen ønsker å åpne muligheten for alle som arbeider i Norge.

Powered by Labrador CMS