PAPIRLØST: Prosjektleder Ivar Endresen bestilte 100 tonn med plater til Stavanger universitetssjukehus ut fra den digitale modellen.
PAPIRLØST: Prosjektleder Ivar Endresen bestilte 100 tonn med plater til Stavanger universitetssjukehus ut fra den digitale modellen.

Digital bedrift kan konkurrere i hele landet

Med digital planlegging er det ikke så viktig hvor det skal bygges. Er bedriften heldigital, kan den konkurrere om jobber i hele landet.

Publisert Sist oppdatert

Det er Lie Blikk et godt eksempel på. Bedriften på Klepp på Jæren har jobbet med digitale prosjekter lenge og ser at det gjør det lettere å levere varer og tjenester andre steder i landet. Derfor har digitaliseringen vært en viktig del av strategien om å bli en nasjonal aktør. Første milepæl ble nådd med fasadeleveransen til et prestisjebygg for Stim i Lofoten i fjor.

Viktig å sitte i førersetet

– Selv om ikke alle digitale prosjekter er like gode, er det viktig å sitte i førersetet. Ikke minst fordi digital planlegging gir helt andre muligheter til å utvide nedslagsfeltet, sier daglig leder Kate Mariann Lie.

– Hva er de største utfordringene med digital prosjektering og planlegging? – Dårlige tegninger og dårlige modeller. Da bruker vi mye tid på å finne ut hva som skal være med, og det er ikke alltid detaljene stemmer. Det gjør at vi må måle alt på plassen, og da faller mye av effekten bort.

Flere vellykkede prosjekter

– Hva er det beste digitale prosjektet dere har vært med i? – Egersund Forum for Veidekke. Her hadde vi fasadejobben. Vi hentet ut all informasjon i modellen og bestilte plater direkte til byggeplass uten noen som helst kontrollmåling. Den gjennomarbeidede modellen og prosessene ga en helt annen flyt i dette prosjektet.

Lie Blikk leverer også fasaden på Stavanger universitetssjukehus, som er Fastlands-Norges største byggeprosjekt. Det finnes ikke papirtegninger i prosjektet. Alt er tegnet inn i BIM.

Her har Lie Blikk bestilt 100 tonn plater til de to første byggene. Ikke en eneste plate er kappet. Alt er bestilt på millimeteren basert på den digitale modellen. Arbeidsmåten minimerer kapp, emballasje og avfall.

– Med digital planlegging er det ikke lenger viktig hvor det skal bygges, sier Kate Mariann Lie.

Powered by Labrador CMS