INTERIØR: Eldre bygninger hadde ofte det man kalte typefast innredning med dekorering også i tak og på møbler.
INTERIØR: Eldre bygninger hadde ofte det man kalte typefast innredning med dekorering også i tak og på møbler.

– Har gjort en kjempejobb

Mange bygninger i eldre tider hadde dekorasjoner innvendig. – Det er viktig å vite hvordan disse husene var dekorert og få satt det i system, sier Vegard Lie i Fortidsminneforeningen.

Publisert

Den årlige Verneprisen deles ut av Fortidsminneforeningen, som jobber for bevaring av verneverdig bebyggelse. I år gikk prisen til forfatter Amund Spangen.

– Å dele ut priser til de som gjør en innsats på dette området er viktig, både pedagogisk og for å oppmuntre, sier Vegard Lie som sitter i styret til Fortidsminneforeningen Hedmark fylkesavdeling, og til daglig jobber som byantikvar i Drammen.

Innvendige dekorasjoner

Ifølge Lie har det i utdelingen av bevaringsprisen tidligere vært stort fokus på det eksteriørmessige.

MØBLER: Kister og skap ble dekorert på lignende måte.
MØBLER: Kister og skap ble dekorert på lignende måte.

– Men mange bygninger i eldre tider hadde dekorasjoner innvendig, enten i form av maling eller dekorasjonsmaling. Det er noe som har vært mye mer utbredt enn man har vært klar over.

– Man malte både på møbler og vegger, og det henger nøye sammen.

Når det gjelder innredning var det man kalte typefast innredning vanlig. Går du inn i Østerdalsstua var tak og vegger malt, og man hadde møbler som hørte til huset: For eksempel et matskap, framskap, skatoll og et hjørneskap ved høysetetavla.

– Og alle disse møblene ble utover 1700-tallet malt og gjerne også dekorert, sier Lie, og legger til:

– Derfor er det så viktig å vite hvordan disse husene var dekorert innvendig og få satt det i system.

Har hatt lite kunnskap

Amund Spangen har jobbet systematisk over mange, mange år med å dokumentere interiørtradisjoner i Nord-Østerdal og Røros.

– Han har gjort en kjempejobb med å dokumentere. Det er nesten et livsverk, sier Lie om boken «Dekorasjonsmaling i Nord-Østerdalen og Røros-bygdene», forfattet av Amund Spangen.

Ifølge byantikvar Lie har vi tidligere hatt veldig lite kunnskap om dette.

– Derfor er både kunnskap, og håndverkere som kan restaurere disse husene, svært viktig. Fortiden var ganske fargerik og dekorert.

Powered by Labrador CMS