GELENDERMALERE: Petter Sneeggen (til venstre) og Fredrik Kolberg tar seg av gelenderet.
GELENDERMALERE: Petter Sneeggen (til venstre) og Fredrik Kolberg tar seg av gelenderet.

Spennende jobb på gammel skole

Markedet har eksplodert i Trondheim, forteller malermestrene Morten Hvidsten og Jomar Utnes.

Publisert

– Tøffe farger, sier Morten Hvidsten. Malermesteren har samarbeidet med kollega Jomar Utnes i 25 år. Nå har de pusset opp Lilleby skole sammen.

Skolen på Lademoen har stått der i 110 år. På det meste hadde den 1000 elever, og kommunen omtaler den som byens nyeste signalbygg den gangen. Nå er det i underkant av 200 elever på skolen – lite i trondheimsmålestokk.

Leier av hverandre

Utnes og Hvidsten går sammen om prosjekter. De leier folk av hverandre, og de legger inn anbud sammen. En veldig fin måte å gjøre det på, mener de selv.

I HJØRNET: Lite rette hjørner for Odin Straume (fra venstre), Morten Hvidsten og Jomar Utnes.
I HJØRNET: Lite rette hjørner for Odin Straume (fra venstre), Morten Hvidsten og Jomar Utnes.

Malerfirma Jomar Utnes har elleve ansatte, mens Malermester Morten Hvidsten har ni, i tillegg til at de leier inn når de har behov.

Færre utlendinger

– Vi har en bra kundeportefølje begge to. Når de roper «hopp!», da hopper vi. Likevel har vi kapasitet. Nå har markedet i Trondheim eksplodert, sikkert på grunn av at mange av utlendingene har forsvunnet, sier Hvidsten.

På Lilleby skole har de arbeid for rundt tre millioner kroner. Malermestrene roser hovedentreprenør Consto for et godt samarbeid.

Vanskelige gulv

Odin Straume har vært ansvarlig for prosjektet. Han viser fram den nye tavla som er malt rett på veggen med tavlegrønn Bengalac. Egentlig var meningen å bevare de gamle tavlene.m

KULELØYPE: Gulvene var som en kuleløype før de ble slipt. Å få dem helt perfekte var umulig.
KULELØYPE: Gulvene var som en kuleløype før de ble slipt. Å få dem helt perfekte var umulig.

– Så var det eldgamle gulv her, sier han.

– Gulvene krevde forbehandling for nesten 200 000 kroner, forteller Jomar Utnes. – Det var en blanding av spon, avretting, gammel linoleum og gammel vinyl.

– Alt sammen skulle vært avrettet. Men det tåler ikke bygget. Det ville blitt for mye vekt. Vi skulle avrettet veggene også, mener Straume.

– Gulvene var en kuleløype. Det var ikke bare-bare å slipe dem. Vi har slipt over en del ganger og lakkert fire strøk, forteller han.

Overraskelser

Mesterbedriftene har ikke fått en eneste klage verken på gulv eller vegger. De forteller om gode erfaringer med forvalgbefaring. – Uansett hva vi gjør med veggene, blir de ikke nye, understreker Straume, men innrømmer at han var skeptisk da hele bygget var dekket av teglstøv og veggene var umulige å se.

FREDET: Den gamle trappen med granitt på undersiden er fredet.
FREDET: Den gamle trappen med granitt på undersiden er fredet.

Alle fag har møtt på overraskelser. Ventilasjonen er ny. Det rørtekniske var ikke som ventet. For malerne var det umulig å varme opp det gamle, uisolerte murbygget i vinter. Dermed krakelerte malingen.

Fargerikt

Hovedbygningen på Lilleby skole omfatter rundt 3500 kvadratmeter. Det gamle toalettet på utsiden måtte flyttes for å gi plass til gang- og sykkelvei langs jernbanelinjen som går bak skolen.

Dagens toaletter har fått fire forskjellige farger. I hver etasje er det beholdt én av de gamle fyllingsdørene.

– Vi har fått opp den opprinnelige takhøyden igjen. Den var omtrent 2,40 – nå er den over 3,50, forteller Odin Straume. – Så var det glassfiber på veggene og helsparklet, sier Morten Hvidsten.

Powered by Labrador CMS