INSPIRERENDE: – Det har vært veldig spennende å se deres arbeidshverdag, og alle mulighetene man har i dette faget, sier Sandra Martine Danielsen

Spennende læring i nytt miljø

Sandra Martine Danielsen (24) og Ellen Olivia Magnusson (18) fikk muligheten til å dra på utveksling til Danmark og kom hjem proppfulle av ny kunnskap og inspirasjon.

Publisert
NYE SIDER: Ellen Olivia Magnusson (til venstre) og Sandra Martine Danielsen fikk se nye sider av faget ved Tec College i Danmark. – Man blir veldig motivert og inspirert til å ta med dette hjem og få engasjert de hjemme også. Det har vært veldig allright, sier Danielsen. to add image caption

Etter jul ble jentene kontaktet av Hans Inge Gudmundsen fra Opplæringskontoret Telemark. Han spurte om de var interessert i tre måneders utveksling ved Tec College i Ålborg i Danmark, fra februar til slutten av april.

– Ettersom det var i innspurten på utdanninga mi var jeg først litt usikker. Men så bestemte jeg meg for å svare ja, forteller Sandra Martine Danielsen, som ikke har angret et sekund på avgjørelsen.

– Det er første gang malere har fått tilbud om å teste dette.

Nye teknikker

Sammen med resten av klassen, som besto av 15 elever, fikk jentene øvd ordentlig på en del teknikker som de ikke har vært borti i Norge; som mirror- og ironic-teknikker. Ironic innebærer at man bruker metallmaling som man lar ruste, før man lakkerer over. Det er en type interiøreffekt som for eksempel kan brukes til dekorasjon i et resepsjonsområde, forklarer Danielsen.

– Og mirror-teknikk kan man for eksempel anvende på en dekorvegg, og få en slags speileffekt i sparkelen. Det er veldig kult, sier hun, og legger til:

– Det har vært veldig moro og spennende å lære om sånne teknikker. Om man vil spesialisere seg i Norge må man ta kurs, som kan være kostbart, men her lærer man det gratis.

TEKNIKKER: Jentene fikk lære en del teknikker de ikke har vært borti i Norge.

Da de ankom skolen i februar, slet de litt med språket.

– I starten skjønte vi ikke så mye dansk, innimellom følge jeg at jeg gikk rundt som et spørsmålstegn. Men så ble vi mer vant til det.

Personlig utvikling

Ettersom Danielsen er voksenlærling, og ikke har gått på skole, har hun fått spesielt stort læringsutbytte av oppholdet.

– Jeg kunne det mest grunnleggende i faget, men har lært masse av å komme hit og se hvordan de jobber her, og lære om teknikker og produkter. Og ikke minst det å prate med lærere og elever her og se hvordan faget er lagt opp her, som er veldig annerledes enn hjemme i Norge, sier Danielsen.

Bare å ha vært i et annet land og i andre omgivelser har vært veldig givende, understreker hun.

– Man blir sterkere som person av å få nye erfaringer i en annen kultur og møte nye mennesker. Det har gitt meg veldig mye glede og motivasjon til å fortsette med faget jeg driver med.

Anbefaler utveksling

Ved malerlinjen på Tec College er de veldig nøye når det kommer til teori, og anvender andre teknikker.

FRIHÅNDSTEGNING: Her er Ellen i gang med en frihåndsoppgave og justering av farger, noe man gjør mer av i maleropplæringen i Danmark, sammenlignet med i Norge.

– Her har de for eksempel en del fokus på trendy dekorvegger og er veldig «up-to-date» på en måte. I Norge har man for eksempel mer belegg og gulv, så det er litt uvant, sier hun, og påpeker at det også blir lagt mye mer vekt på frihåndsmaling, og det kunstneriske, enn hjemme i Norge.

Danielsen vil på det sterkeste anbefale utveksling til andre malerlærlinger.

– Er du genuint interessert i faget og ønsker å utvikle deg og lære mer er dette en utrolig spennende måte å oppleve faget på nye måter. Her har du et helt annet opplegg. Det har vært fint å ta del i det.

Mer teori

Selv om de bare har vært elever ved Tec College i tre måneder er inntrykket at de går litt dypere teoretisk i faget enn man gjør her hjemme. Også når det gjelder produkter.

– Opplæringen er mye mer grundig, noe som gjør at elevene får en annen forståelse av faget. Samtidig får de mye tid ute i bedrift, sier Danielsen, som selv er veldig takknemlig for å være voksenlærling og mye i bedrift.

– Det er den måten jeg lærer best på, sier Danielsen. Til vanlig er hun lærling hos Malermester Runar Danielsen AS, hvor hun trives svært godt.

– Jeg gleder meg veldig til å komme hjem til kollegaene mine og fortelle om denne opplevelsen. Det er en god gjeng.

Powered by Labrador CMS