FORNØYD: – Jeg vil veldig gjerne takke Tom Erik for denne jobben, dette kaller jeg kunst. Det er gøy å endelig se hele bildet, sier Geir Hellebust i PLG Overflateteknikk, her sammen med kunstner Tom Erik Heimdal Nykås.
FORNØYD: – Jeg vil veldig gjerne takke Tom Erik for denne jobben, dette kaller jeg kunst. Det er gøy å endelig se hele bildet, sier Geir Hellebust i PLG Overflateteknikk, her sammen med kunstner Tom Erik Heimdal Nykås.

Stor interesse for offentlig utsmykning

Et digert veggmaleri pryder nå gavlveggen til Storgata 14 i Lillestrøm. – Dette er gårdeiers forsikring mot tagging, sier malermester Geir Hellebust i PLG Overflateteknikk AS.

Publisert

For en tid tilbake ble PLG Overflateteknikk oppringt av gårdeier som lurte på om de kunne bistå med et artig galvveggsmaleri.

Malermester Geir Hellebust kontaktet da graffitikunstner Tom Erik Heimdal Nykås som lagde en skisse med logo på.

– Gårdeier ønsket et litt annet uttrykk, og en ny skisse ble tegnet, resultatet ser du på veggen her. Nå har Tom Erik vært her i to uker og gjort en fantastisk jobb, sier Hellebust.

– Her har en graffitiartist fått lov til å utfolde seg. Dette er en måte å jobbe preventivt mot hærverk, sier han, og får støtte fra kunstner Nykås, som snakker fra tidligere erfaring.

– Jeg tror folk kommer til å la denne veggen stå i fred. Jeg har vært med på lignende prosjekter hvor gårdeier har opplevd at vegger ble nedtagget før jeg har malte dem, men ikke etterpå.

Må ikke være ensfarget

Hellebust understreker at PLG Overflateteknikk er opptatt av å tenke kreativt og finne løsninger som funker for kundene.

– Det er lov å tenke litt utenfor boksen, alt trenger ikke å være ensfarget.

VEGGMALERI: Graffitikunstner Tom Erik Heimdal Nykås har drevet med graffiti i 20 år. Siste to-tre årene har han malt veggmalerier som dette i Storgata 14 i Lillestrøm.
VEGGMALERI: Graffitikunstner Tom Erik Heimdal Nykås har drevet med graffiti i 20 år. Siste to-tre årene har han malt veggmalerier som dette i Storgata 14 i Lillestrøm.

Nykås er en svært allsidig kunstner og driver med alt fra tegning på pad og ark til lerret og vegg. Veggmalerier som dette har han malt i to-tre år. Grafitti har han drevet med i 20 år.

– Figurer har jeg malt siden jeg var liten. Jeg er spesielt glad i organiske former, dyr og skapninger. Ofte finner jeg opp mine egne skapninger, forteller han.

– Det er morsomt å lage slike bilder som dette, og få folk til å smile.

Inspirasjon

Nylig malte han en vegg i Skien på litt over 40 meters høyde. Tidligere har han også vært i Mexico og malt.

I Ulefoss i Telemark malte han et helt industribygg, hvor de ansatte jobbet i åpent kontorlandskap og ønsket noe inspirerende på veggene.

– Der malte jeg aper og masse ulike former, slik at folk som kjørte forbi skulle smile og tenke at her er det noe som skjer.

Da han skulle male gavlveggen i Storgata 14 fikk han spørsmål om å lage en skisse med Italia som inspirasjon, ettersom det er en italiensk restaurant i bygget.

– Etter den første skissen laget jeg en ny skisse hvor jeg tok utgangspunkt i et landskap fra Venezia for å bruke masse farger, forteller Nykås, og legger til at jo større han får male jo bedre.

– Gøy å se hele bildet

– Det er alltid gøy med fremoverlente bedriftsledere som tør å tenke kreativt og gjøre noe annerledes, noe vi ser et eksempel på her i dag, sier Christoffer Dalen, organisasjonskonsulent ved Malermestrenes Opplæringskontor, som også var til stede da stillaset foran veggmaleriet i Storgata 14 ble revet og maleriet «avduket».

– Det handler om å ønske og skape noe. Så kudos til deg Geir Hellebust, som bidro til å muliggjøre dette.

Hellebust påpeker at han er svært fornøyd med jobben Nykås har gjort.

– Jeg vil veldig gjerne takke Tom Erik for denne jobben, dette kaller jeg kunst. Det er gøy å endelig se hele bildet, sier han og legger til at han nå håper at medlemmene i Mesteralliansen, som PLG Overflateteknikk er en del av, kan dra nytte av Nykås på flere prosjekter rundt om i landet.

Stor interesse for offentlig utsmykning

Det har kommet veldig mange folk forbi som har vært interessert i prosjektet, forteller Nykås, som allerede har fått i oppdrag å fikse opp et tidligere veggmaleri i Lillestrøm.

– Det er helt klart en voksende interesse for denne typen offentlig utsmykning i kommunene nå. Det kommer mer og mer, sier Hellebust, og blir supplert av Dalen:

– Generelt har dette mange positive ringvirkninger for bybildet. At folk trives med farger er jeg sikker på.

Powered by Labrador CMS