SOLGT: Jotuns fabrikk i St. Petersburg.
SOLGT: Jotuns fabrikk i St. Petersburg.

Jotun forlater Russland

Jotun har solgt aksjene i sitt russiske datterselskap «Jotun Paints» og forlater landet. Bakgrunnen er invasjonen i Ukraina og sanksjonene mot Russland.

Publisert Sist oppdatert

åkon– Vi har jobbet med å finne en løsning for vår virksomhet i Russland siden slutten av februar. Det har blitt mer og mer utfordrende å operere i landet under sanksjonsregimene, og vi innser at situasjonen ikke vil endre seg i nær fremtid.

Det uttaler Jotuns konsernsjef Morten Fon i en pressemelding som ble sendt ut tirsdag.

Som en følge av nedstengningen av fabrikken i Russland 3. mars i år har Jotun solgt sine aksjer i det heleide datterselskapet «Jotun Paints» LLC.

300 ansatte

Den norske malingsprodusenten har vært etablert i Russland siden 1989 og har hatt produksjon i landet siden 2017.

Med 300 lokalt ansatte har den russiske virksomheten stått for mellom to og tre prosent av Jotuns samlede omsetning.

Med virkning fra 2. august, har det russiske industrikonsernet Atomstroykomplex overtatt virksomheten, de ansatte og eiendeler. Salgsummen blir ikke offentliggjort.

Ifølge Jotuns pressemelding vil de ansatte beholde jobbene under ny eier.

– Våre ansatte har vært vår hovedprioritet, og flere alternativer har blitt evaluert de seneste månedene. Vi synes det er leit at konklusjonen ble å selge selskapet. Vi tror vi har funnet en god løsning for våre ansatte under eierskap av Atomstroykomplex, uttaler Morten Fon.

Varsler fortsatt prisøkning

Da det norske malingskonsernet gjorde opp status etter årets første fire måneder, kunne de notere en omsetning på 8.459 millioner norske kroner for perioden, noe som utgjør en rekordhøy vekst på 14 prosent sammenliknet med samme periode i 2021.

Samtidig sørget høye råvarepriser for at driftsresultatet falt med 22 prosent, til 1.143 millioner kroner. Resultatet før skatt på 980 millioner kroner, noe som er en nedgang på 30 prosent fra samme periode året før.

– Høye råvarepriser vil fortsette å presse våre marginer. Derfor må vi fortsette med økte priser og økt kostnadskontroll, uttaler konsernsjef Morten Fon i forbindelse med framleggingen av tertialstallene.

Strategisk grep

Atomstroykomplex er et russisk eiendomsutviklings- og byggematerialeselskap med base i Jekaterinburg i Ural-distriktet. Atomstroykomplex ble etablert i 1995.

«Inkluderingen av et malingsselskap i konglomeratporteføljen blir sett på som et godt strategisk grep», skriver Jotun.

Atomstroykomplex forventer – fortsatt ifølge Jotuns pressemelding –at anlegget og dets ansatte vil bidra til ytterligere vekst og positiv langsiktig utvikling for både eiere og ansatte.

Riktig og nødvendig

3. mars i år, rett etter den russiske invasjonen i Ukraina startet, besluttet Jotun å stanse virksomheten i Russland på ubestemt tid.

Den norske malingprodusenten understreket at selskapet fullt ut støtter det internasjonale samfunnets reaksjon.

– Vi har vært etablert i Russland lenge. Vi har et godt team og en moderne fabrikk i landet. Ut fra en totalvurdering, finner vi det både riktig og nødvendig å stenge virksomheten, sa Jotuns konsernsjef Morten Fon i en kunngjøring den gangen.

– Jotun er dypt bekymret for de humanitære konsekvensene av den pågående krisen, la han til.

Satser i Algerie

I sommer kunne Jotun kunngjøre at konsernet åpner et nytt produksjonsanlegg for maling i Algerie. Satsingen skjer i samarbeid med algeriske investorer.

Powered by Labrador CMS