INSTRUERER: Her er det Kathrine Støen fra Jordan, som deler av sin kunnskap til lærlinger- og unge malersvenner. I tillegg til å levere malerverktøy kommer hun til å være en av dommerne under NM.

– En fantastisk mulighet

Sju unge malere og gulvleggere deltok nylig på en treningssamling for å forberede seg til NM i Overflateteknikk 2021 på Bygg Reis Deg onsdag 20. oktober til lørdag 23. oktober.

Publisert Sist oppdatert

Caroline Sømme (23) i Drøbak Malermesterservice, Sander Kvittingen (25) i Malermester Kvittingen i Bergen, Ekkalak Topp Iomabut (24) i Nor Entreprenør og Marcin Miezwa (32) i Malermestrene AS var samlet i et treningslokale på Stovner i midten av september for å øve seg til NM i Overflateteknikk 2021.

På treningssamlingen får de unge malerspirene trening og opplæring i de samme oppgavene som de skal utføre under NM: Maling av dør i to farger, maling av vegger, tapetsering, sjablonger og strektrekking.

I tillegg til påfyll av erfaring og kunnskap fra dyktige malermestre, er en rekke leverandører av både maling og gulvbelegg til stede og forteller om verktøy og teknikker: Jordan, Jotun, Nordsjø, Beckers og Malproff til stede, Tarkett, Polyflor, Forbo, Mapei, IBG, Sika og Ardex.

– Jeg ble invitert til å delta i NM av opplæringskontoret i Bergen. Jeg tar dette som læring også, det er mye jeg ikke har gjort før, så det er bonus bare å få være med. Vi er aldri ferdiglært, sier Sander Kvittingen. Han er mest glad i å jobbe på de større prosjektene hvor man planlegger nøye i forkant.

Grep muligheten til tross for nerver

Ettersom det kun kan delta tre stykker på NM, er det én av de fire som ikke får muligheten. Men erfaringen fra treningssamlingen vil de uansett ha med seg.

Caroline Sømme fikk også en forespørsel om hun ville være med i NM.

– Jeg var veldig usikker, all slik konkurranse er jeg litt skeptisk til, jeg eier ikke konkurranseinstinkt, sier hun, og legger til at hun likevel meldte seg på fordi det er en flott mulighet for å lære.

– Jeg bestemte meg for å ta denne muligheten uansett om jeg får bli med til NM eller ikke, sier Caroline, som er mest glad i «finjobbene».

– Jeg elsker å pirke.

Sa ja med én gang

Ekkalak Topp Iomabut (24) klarer ikke å velge ut hvilken del av faget han liker best.

– Jeg liker alt, og lærer noe nytt hver eneste dag, sier Ekkalak, som har store mål for fremtiden, og skal ta mesterbrevet i februar 2022.

Han syntes det er spennende å ha fått muligheten til å delta i NM.

– Jeg får møtt mange flinke malermestre og vise hva jeg kan. I tillegg til at jeg har muligheten til å vinne prisen, sier han og smiler.

Marcin Miezwa tok fagbrevet for fem år siden, og har jobbet mange år som maler.

– Sjefen min ringte og spurte om jeg ville delta på NM. Jeg sa ja med en gang, sier Marcin, som tenkte at det gir ham muligheten til å lære mer, i tillegg til at han er en sporty person som ikke er redd for å lære noe nytt.

– Tapetsering og kompliserte oppgaver hvor du må være litt kreativ, er det jeg liker best, sier han.

KREATIV: Marcin Miezwa (32) var ikke i tvil da han fikk forespørsel om å delta i NM. – Tapetsering og kompliserte oppgaver hvor du må være litt kreativ, er det jeg liker best, sier han.

Læringen veier mest

Gulvleggerne som skal delta i NM får disse dagene bryne seg på en teppe- og linoleumsoppgave, LVT og fall til sluk. Ifølge Wilsgård ligner årets oppgave veldig på de som blir gitt under EM og VM.

– LVT oppgaven har for eksempel en mye større vanskelighetsgrad enn det som har vært gjort i tidligere NM. Men, lærlingene klarer seg kjempebra, sier hun, og legger til at det å legge gulv i mønster har for eksempel blitt veldig populært i Norge de siste årene, så det er fint å kunne.

Leon Seilen (23), som jobber i firmaet Øystein Tvedt AS, bestemte seg for å delta på NM etter oppfordring fra sjefen, mest for læringen og opplevelsen sin del.

– Det veier mer opp enn en eventuell seier, slår han fast.

Det han liker med gulvleggerfaget, som han kom inn i litt tilfeldig, er at han ikke er stasjonert på en plass og at han får brukt kroppen fysisk.

– Du blir en problemløser

Espen Kolbjørnsen (20) jobber til daglig hos Ragnvald Moe på Lillehammer. Han har vært litt usikker på om han ønsker å delta på NM.

– Det hadde vært gøy å være med. Så jeg prøver meg på dette først, sier Espen, og understreker at treningssamlingen har vært både lærerik og trivelig.

Sindre Arstad (27) tenkte at det kunne være gøy å prøve, da han fikk en forespørsel om å delta.

– Det har vært veldig lærerikt. Mye av dette er ikke slikt vi gjør til daglig. Det er litt «feinschmecker»-greier egentlig, sier Sindre, som ble gulvlegger helt tilfeldig.

– Det spennende med gulvleggerfaget er at det er så mye forskjellig, og du må lære alle problemer underveis. Du blir en problemløser egentlig.

I AKSJON: På treningssamlingen får de unge malerne og gulvleggerne påfyll av erfaring og kunnskap fra malermestre og tekniske sjefer. Her er Sindre Arstad og Espen Kkolbjørnsen i full sving med oppgavene.

Kompetansedeling

Kari Wilsgård fra Malermestrenes Landsforbund (MLF), som arrangerer NM annethvert år, innrømmer at de var litt usikre på om det ble et NM i år.

– Så vi er veldig glade for at brikkene nå faller på plass, og nå går vi «all in» for å lage et heidundrendes mesterskap i år, under trygge rammer, sier hun.

– Og vi har fått med oss masse fantastiske sponsorer, leverandører og proffer. Uten deres hjelp, hadde ikke dette gått. Både økonomisk, men også at de stiller opp på treningssamlingen og deler av sin kunnskap og erfaring, er en stor suksessfaktor. Og jeg tror de syntes det er skikkelig gøy å være med også, sier hun.

På treningssamlingen får de unge malerne og gulvleggerne opplæring av både malermestre og tekniske sjefer.

– Jeg tror alle som er her, ikke bare NM-deltakerne, lærer litt i løpet av samlingen, sier Wilsgård.

Et løft for bransjen

Etter å ha observert litt blir det raskt tydelig at samhold, og ikke konkurranse, er det viktigste for både lærlingene og alle involverte.

– Her treffes konkurrenter og samarbeider om et løft for bransjen og faget, slår Wilsgård fast.

– Dette er ting som ikke gjøres til vanlig lenger, og da blir vi litt rustne sier Birger Knutsen, opplæringsleder ved Malermestrenes Opplæringskontor i Oslo, som stiller med verktøy, lokaler og utstyr både til treningssamlingen og NM.

Høyt nivå

Både Wilsgård og Knutsen er imponert over nivået på årets deltakere.

– Både malerne og gulvleggerne klarer seg veldig bra. Det var mye nerver da de troppet opp her i går. Men etter at de har møtt hverandre, og opplever å få gode, grundige instrukser, føler de mestring og syntes det er gøy, sier Wilsgård, og påpeker at på grunn av korona og litt vanskeligheter med å få inn nok kandidater ikke hadde så høye forventninger til årets deltakere.

– Nivået er veldig høyt i forhold til tidligere. Det har vært stigende hele veien, sier Knutsen.

– De som får muligheten til å være med på dette får den beste ekspertisen i landet som instruktører. Så de lærer veldig mye.

Spente lærlinger

Alle deltakerne er litt spente og nervøse for NM som ikke er langt unna.

– Vi vet jo ikke helt hva vi går til, sier Sander, og blir supplert av Caroline:

– Men det er bra med litt nerver, da presterer man bedre.

Powered by Labrador CMS