Gruppebilde.
FREMTIDENS MALERE? Ikke bli forundret om du en dag blir kollega med noen av disse. 15 bygg- og anlegg-elever fra Kuben og Hellerud fikk smake på malerfaget.

En smakebit på malerfaget

Skal flere ungdommer få lyst til å bli malere, må de få prøve seg for å se hva faget har å by på. Stovner videregående skole i Oslo inviterte en hel gjeng. Det ga mersmak.

Publisert

– Dette har vært veldig lærerikt og hyggelig, sier Snorre Leding Landstad.

Han er til daglig førsteårselev ved Kuben videregående skole. Men i to korte uker har han beveget seg lenger opp i Groruddalen til Stovner, der han har deltatt på et kurs i overflateteknikk sammen med 14 andre elever i bygg og anleggsfag.

Snorre har satt seg i skredderstilling på arbeidsbordet mens han diskuterer nyanser av grønt med Christoffer Dalen fra Malermestrenes Opplæringskontor Oslo.

– Jeg har alltid hatt interesse for tegning og maling. Da jeg hørte om dette kurset, fikk jeg lyst til å se om det kunne være noe for meg, sier Snorre.

På kurset i overflateteknikk har 15 førsteårselever fra Kuben og Hellerud videregående skoler fått prøve seg på flere arbeidsoppgaver, alt fra å strimle, skjøtsparkle, slipe og male gips, male en fyllingsdør og legge gulvbelegg. Dekormaling på frihånd har det også blitt tid til.

LÆRERIKT OG HYGGELIG: Snorre Leding Landstad tok til seg av ny kunnskap da Christoffer Dalen fra Malermestrenes Opplæringskontor Oslo viste hvordan han blandet seg fram til den ønskede nyansen av grønt.

To elever i hele Stor-Oslo

Arrangørene har selvsagt hatt en baktanke:

– Vi må gjøre noe aktivt for å snu trenden, konstaterer Rita J. Hasanova.

Hun er kontaktlærer for VG2 Overflateteknikk på Stovner videregående skole i Oslo ­– den eneste skolen i Oslo som har et tilbud i faget.

Men ikke bare det. Etter at Viken fylke ble historie, er dette den eneste videregående skolen i hele Oslo og Akershus som utdanner malere.

Og i år har Rita J. Hasanova bare to elever. Det er altfor få, både for å sikre linjens fremtid og selvsagt: for å sikre rekrutteringen til malerfaget i Oslo-regionen.

FRIHÅND: Robin Graftås Teigland lot seg inspirere av å male på frihånd.

Inviterte inn

Derfor bestemte hun og lærer Rolf Frydenberg seg for å gå offensivt til verks. De oppsøkte VG1-elever på bygg- og anleggsfag ved skolene Hellerud og Kuben og inviterte dem på et nær to ukers kurs på Stovner for å få en smakebit på overflateteknikk og hvilke muligheter faget byr på.

De allierte seg med opplæringskontoret, og de hentet inn nybakt norgesmester Jonas Eckholm og gulvlegger Kashif Ali Rubani. De hadde rollen som inspiratorer og levende bevis på at overflateteknikk er et fag som både er spennende og fullt av muligheter.

– Vi var veldig spente på om det ville komme noen, og så fikk vi 15 deltakere. Egentlig var det flere enn vi hadde plass til, men vi turte ikke si nei til noen. For tenk om vi avviser en fremtidig maler, sier Hasanova og Frydenberg.

DIN FREMTIDIGE KOLLEGA: Finn Petter Rode lot seg overbevise. Han vil bli maler.

Kjærlighet ved første strøk

Flere av deltakerne på kurset ga uttrykk for at det ga mersmak, og at de fikk noe å tenke på.

Finn Petter Rode er en av dem som virkelig fikk en aha-opplevelse av kurset.

– Alle snakker om at de skal bli tømrere, rørleggere eller elektrikere. Jeg hadde lyst til å se om på andre muligheter og kanskje prøve noe annet, forteller han.

Det ble kjærlighet ved første strøk. Så, kjære lesere av Maleren, ta godt imot en framtidig kollega:

– Så nå har jeg bestemt meg for å søke overflateteknikk. Her er det god stemning. Faget er artig. Du kan lære mye forskjellig, og det er mange bra folk i bransjen, erklærer han med et stort smil.

Dessuten, fortsetter han:

– Nå er jo norsk krone så svak at mange utenlandske arbeidstakere reiser hjem igjen. Det åpner mange nye muligheter for oss andre.

Det nytter å gjøre noe

Rita J. Hasanova og Rolf Frydenberg er overveldet over interessen for kurset de arrangerte. Det gikk over all forventning.

– Dette har vært et pionerprosjekt, og det viser at det faktisk nytter å gjøre noe for å vekke interessen for malerfag, sier de.

Hverken vertskapet eller Malerens utsendte gjorde noe utilbørlig forsøk på å stille ledende spørsmål og presse noen av kursdeltakerne til å si at de har sett lyset og vil bli malere i stedet for tømrere eller noe annet. Det må de selvsagt få finne ut av selv, i ro og mak.

Men flere innrømmer at de må gå ta en liten runde i tenkeboksen. Snorre Leding Landstad sier:

– Jeg har jo vært fast bestemt på å bli byggdrifter. Men dette er så gøy at jeg har fått noe å tenke på.

Christoffer Dalen fra opplæringskontoret nikker, og sier:

– Snorre har absolutt potensial til å bli en god maler.

Vi lar det bli med det.

Powered by Labrador CMS