Engasjement bidro til ny malerlinje

Til høsten vil Stange videregående skole starte opp et nytt tilbud i overflateteknikk på VG2. – Det er først og fremst samarbeidet mellom skole og bransje som har realisert linjen, sier Knut Erik Østgård ved Stange vgs.

Publisert Sist oppdatert

– Malerbransjen har slitt med rekruttering lenge. Og etter at malerlinjen på Skarnes vgs ble lagt ned for to år siden har det ikke vært et utdanningstilbud til malere her i området, sier avdelingsleder bygg- og anleggsteknikk, Knut Erik Østgård, ved Stange vgs.

Østgård startet som avdelingsleder i fjor høst, og fikk oppdraget om å få søkere til malerlinja.

– Nå er det bestemt at det blir, så nå jobber vi med å få på plass lokaler, sier Østgård, og påpeker at den sentrale plasseringen til Stange vgs vil gjøre linjen mer tilgjengelig for flere enn den som var på Skarnes.

– Vi håper å få etablert et miljø hvor det også kommer søkere som bor på hybel i nærheten av skolen. Målet er å prøve og serve malerbedrifter i hele Innlandet Fylkeskommune.

Viktig for hele byggebransjen

Bransjen har i høyeste grad vært med på å realisere linjen.

– Vi hadde ikke klart dette uten bransjens iver. Det er alfa omega for å starte opp et nytt tilbud, sier Østgård, og legger til at den politiske viljen fra Innlandet fylke selvfølgelig også har vært viktig.

– De har lyst til å få opp et nytt tilbud for å bevare håndverkstradisjonene. Dette bidrar til å få opp statusen og aksepten for yrket. Det er viktig for hele byggebransjen at det utdannes malere, slår han fast.

13 kandidater

Alle vg2-utdanningsløp er basert på mye utplassering. Blokker med undervisning foregår på skolen, hvor du er innom alle læreplanmålene, ellers er man ute i bedrift.

– I perioder tar vi dem inn for å lære elevene de essensielle tingene de må kunne når de går opp til en tverrfaglig eksamen.

For å få full bredde vil mye av undervisningen foregå på skolen. På høstens line vil det være 13 kandidater; gutter og jenter.

– Deriblant tre voksenkandidater, noe jeg tenker vil være positivt for klassemiljøet, at man både har noen unge og noen litt mer voksne. Det blir spennende, sier den entusiastiske avdelingslederen.

Gode praksisplasser

Det aller viktigste er at de som begynner på VG2 får en god praksisplass og en positiv oppfatning av faget og stolthet i forhold til yrkesvalg.

– Vi ønsker at de får opplæring i bedrifter som er motiverte for å ha lærlinger, sier Østgård, og understreker at bransjen kommer til å være involvert i undervisningen.

– Blant annet for å vise at dette er en god og trygg jobb. Å dra inn næringslivet i undervisningen er viktig. Jo tettere samarbeid, jo bedre kvalitet blir malerutdanningen.

Powered by Labrador CMS