FAMILIEBEDRIFT: Sander Kvittingen er nærmest født inn malerfaget, men det var ikke selvsagt at han skulle gå den veien selv.

– Nøyaktighet er min styrke

Sander Kvittingen fra Os er Norges håp når det nordiske mesterskapet i overflateteknikk arrangeres på hjemmebane.

Publisert Sist oppdatert

I oktober i fjor ble Sander Kvittingen norgesmester i overflateteknikk. Nå står 26-åringen foran en enda større oppgave, når det nordiske mesterskapet går av stabelen i Oslo tirsdag 13. september.

Etter tre intense konkurransedager på Litteraturhuset i Wergelandsveien kommer det til å være avgjort hvilket nordisk land som skryte av å ha fostret vinneren. Kanskje blir det Norge, nærmere bestemt Os utenfor Bergen.

Flink i jobb og konkurranser

Og i så fall er det nøyaktigheten som kan bli utslagsgivende, tror den regjerende norgesmesteren selv.

– Jeg er veldig nøye på det jeg leverer og liker å gjøre ting etter boken. Jeg vil aldri gå fra en arbeidsplass og være misfornøyd, og sånn tror jeg det er når jeg konkurrerer også. Er du flink i jobben din, er du flink i konkurranser også, sier Sander Kvittingen til Maleren.

Gjør du én grov feil, er du i teorien ute av dansen.

Sander Kvittingen

Men det er ikke nok bare å være nøyaktig. I konkurranser, som i det virkelige arbeidsliv, gjelder det å få oppgavene unna innen fristen også. Tempoet må holdes oppe, men uten at det går ut over kvaliteten.

– Gjør du én grov feil, er du i teorien ute av dansen, konstaterer Sander.

PRESISJON: Frihåndsoppgaven kan bli utslagsgivende i Nordisk mesterskap, tror Sander Kvittingen.

Avgjørende frihåndsteknikk

Som i NM skal deltakerne i det nordiske mesterskapet gjennom en tredelt konkurranse med maling av en tradisjonell fyllingsdør med tre speil og der staff og fris skal ha en egen farge, tapetsering av en vegg og en frihåndsoppgave.

Sander har en formening om at det var i sistnevnte disiplin han trakk det lengste strået i NM, og det er her han tror at konkurransen kan bli avgjort, også i nordisk.

Som en del av forberedelsene skal han lære av Tor J. Meusburger hos Malermester Meusburger på Odda, som er spesialist nettopp på antikvariske og dekorative teknikker.

– Jeg vil jo tro det er enda høyere nivå i nordisk enn i NM, og litt annerledes oppgaver. Det betyr at jeg må være enda mer skjerpet, sier Sander Kvittingen.

Oppvokst med idrett og maling

– Er du et konkurransemenneske på andre områder også?

– Jeg har jo vokst opp med idrett. I dag spiller jeg litt fotball og har drevet både med håndball og langrenn tidligere. Ja, jeg har til og med vært innom turn. Men å være en dårlig taper har jeg vokst av meg, sier han og ler.

Sander er nærmest født inn i malerfaget. Faren Terje er innehaver av Malermester Kvittingen på Os, og til alt overmål er han nestleder i styret i Malermestrenes Landsforbund (MLF).

– Jeg var jo det siste håpet hans, og her står jeg, spøker Sander om forventningene om å følge i farens fotspor.

Det var likevel ikke selvsagt fra start at det var den veien han skulle gå.

– Jeg studerte TV- og videoproduksjon et år på universitetet, men jeg følge at det ikke var helt riktig for meg. Så hadde jeg jo malt siden jeg var 11–12 år gammel. Det føltes veldig greit å gå den veien i stedet, og siden har jeg ikke sett meg tilbake. Jeg trives veldig godt.

– Så når du konkurrerer i faget til faren din, blir han litt idrettspappa som Gjert Ingebrigtsen eller Finn Aamodt?

– Ha-ha! Nei, så ekstremt er det ikke. Men han prøver å lære fra seg så mye som mulig til meg. Ikke bare for konkurransens del, men også for at jeg kanskje en dag kan overta etter ham. Jeg er heldig som har en slik gulrot i den andre enden.

Når jeg skal ut og konkurrere, er det ikke bare for min egen del, eller for Norge. Jeg stiller også på vegne av faget, bedriften og kollegene mine. Det er jo de som har lært meg opp.

Sander Kvittingen

På vegne av faget

Sander Kvittingen forteller med stolthet om hvordan familiebedriften har vokst til bortimot det dobbelte i løpet av de siste årene. Nå nærmer antallet kolleger seg 30.

– Når jeg skal ut og konkurrere, er det ikke bare for min egen del, eller for Norge. Jeg stiller også på vegne av faget, bedriften og kollegene mine. Det er jo de som har lært meg opp, sier Sander Kvittingen, kanskje den neste nordiske mesteren i overflatebehandling.

FOR NORGE OG KOLLEGENE: Sander Kvittingen konkurrerer for faget, bedriften og kollegene. Her får han en peptalk fra daglig leder Simen Bjørnestad ved Opplærlingkontoret for Overflateteknikk – Vest.

Spenning på høyt nivå

13. til 18. september skal deltakere fra Norge, Sverige, Danmark, Finland og Island sette hverandre i stevne på Litteraturhuset i Oslo for å kåre den nordiske mesteren i overflateteknikk.

Endelig, for egentlig skulle konkurransen vært avholdt i 2020, men den er blitt pandemiutsatt to ganger.

Endelig, også fordi det er svært lenge siden Norge var vertskap for et nordisk mesterskap.

Tøff konkurranse

Sander Kvittingen kommer til å møte tøff konkurranse, forklarer kompetanse- og utviklingssjef Kari Wilsgård hos Malermestrenes Landsforbund.

– Hit kommer deltakere som presterer på høyt nivå. Særlig Sverige og Danmark satser mye på konkurranser og sender gjerne deltakere videre til både EM og VM, sier Wilsgård.

Nettopp fordi konkurranser er så stort i de to andre skandinaviske landene var det en stor prestasjon da Norge delte førsteplassen med Sverige og Danmark i forrige nordiske mesterskap i 2018. At det er så jevnt i toppen, er sjelden.

MLF vil satse på å skape blest om mesterskapet, og Kari Wilsgård håper at mange vil komme og se på. Tilskuere vil få oppleve presisjonshåndverk på høyt nivå, lover hun.

– Mesterskapet er veldig viktig for markedsføringen av faget på flere måter. Å kunne vise fram bilder av flinke og engasjerte norske ungdommer er veldig viktig for å skape yrkesstolthet innad i bransjen og å bekjempe fordommer, sier hun.

Skjerpende konkurranse

Dessuten mener hun konkurransen bidrar til å løfte kompetansen innad bransjen.

– Når vi konkurrerer mot Sverige og Danmark, skjerper vi oss og blir flinkere, sier Wilsgård.

Når mesterskapet arrangeres, benytter malermesterorganisasjonene i de nordiske landene anledningen til å sette seg ned sammen for å dele erfaringer og drøfte felles utfordringer. Trolig blir bærekraft og miljø et sentralt tema i møtene som finner sted i Næringslivets hus på Majorstua.

Og når det nærmer seg avslutning på konkurransen fredag, vil den fellesnordiske forsamlingen ta buss sammen ned til Litteraturhuset for å få med seg kåringen av vinneren.

Powered by Labrador CMS