FLERE BEIN Å STÅ PÅ: Med fargehandel i tillegg til malervirksomhet er D. Nysted AS ikke så sårbare for svingninger. Men Tor Njærheim (til venstre) og Asle Nysted merker at det er usikre tider.

Prisøkningene bekymrer

– Jeg har aldri opplevd maken til prisstigning som det vi har hatt det siste året, sier Asle Nysted, daglig leder og tredje generasjon i D. Nysted AS i Sandnes.

Publisert Sist oppdatert

Han har et godt grunnlag for å sammenligne. Asle Nysted er tredje generasjon som driver malermesterfirmaet og fargehandelen D. Nysted AS i Sandnes.

Men ingenting i hans 25 år i bedriften likner på det han har vært vitne til det siste året. Prisene har steget med et tosifret antall prosent på maling og utstyr – både i Norge og internasjonalt.

– Vi er vant til å håndtere mindre prisendringer, men så stor økning som dette er det ikke mulig å ta høyde for. Fra oktober til oktober steg prisene med 30 prosent på den malingen vi bruker og selger mest av, forteller han.

I tillegg til prisøkingen på utstyr, maling og materialer kommer også økte driftskostnader i form av høyere strømpriser og generell inflasjon.

Vi er vant til å håndtere mindre prisendringer, men så stor økning som dette er det ikke mulig å ta høyde for.

Asle Nysted

Ikke så sårbare

D. Nysted AS er et av de større firmaene i regionen med 65 ansatte i staben. I hvert fall på kort sikt utgjør ikke prisveksten noen eksistensiell trussel.

– Vi har spredd oss på flere virksomheter, så vi er heldigvis ikke så sårbare. I prosjektmarkedet er vi nøye med alltid å ta forbehold om prisøkningen er kontraktene våre. Der kan vi hente inn mye, men ikke alt – noe må vi belage oss på å dekke inn selv. Og i butikken vil vi prisene ut mot kundene stige merkbart, forteller han.

IKKE SETT PÅ MAKEN: Daglig leder Asle Nysted (til venstre) hos D. Nysted AS i Sandnes og laugsleder Tor Njærheim i Rogaland konstaterer prisøkninger som de ikke har sett maken til.

Men slikt påvirker markedets evne og vilje til å bruke penger på byggeprosjekter og oppussing. Det er der den store bekymringen ligger.

– Det blir jo dyrere boliger når materialprisene stiger. Og jeg vet ikke om markedet tåler dette, sier han.

På den andre siden vil han ikke utelukke at høyere priser og renter også kan slå positivt ut for dem som driver fargehandel rettet mot gjør-det-selv-markedet. Å skifte farge på en vegg kan kanskje være det husholdningene tar seg råd til, som et tross alt og alltid billigere alternativ til det meste annet av oppussing.

Uro i bransjen

Tor Njærheim er ansatt hos D. Nysted AS og er formann i Rogaland Maler- og Byggtapetsermesterlaug. Han bekrefter at mange i bransjen på Sør-vestlandet kjenner uro over situasjonen.

– Mange sier det samme. Strøm, materialer og lønninger – alt blir dyrere. Og de pengene må hentes inn et sted. Alt oppleves veldig usikkert akkurat nå. Hvis ikke bedriftene klarer å prise seg opp, vil vi kunne se flere konkurser, sier han.

I en slik situasjon er det også økt aktivitet blant kjeltringene i useriøs sektor, bemerker han.

Njærheim påpeker samtidig det paradoksale i at det er plenty å gjøre i markedet og mer enn nok jobb til alle. Men det er langt fra sikkert at det vil vare dersom ikke priser og renter bringes under kontroll.

Forutsigbare rammevilkår

Asle Nysted mener myndighetene må unngå å legge stein til byrden ved å pålegge håndverksbedriftene økte kostnader, for eksempel gjennom økt skattetrykk. Det er nødvendig med mest mulig forutsigbarhet.

– Nå er det viktig å ta vare på bedriftene. Alle inngrep vil påvirke våre muligheter til å komme oss gjennom, understreker han.

Han advarer også mot å tenke mer negativt enn det er grunnlag for. Selv om prisene øker, sitter mange tross alt med gode ordrereserver en tid framover.

Malorama: – Et sted går smertegrensen

Kundene viser forståelse for høyere priser, men det går en smertegrense et sted, mener Pål Trudeng, daglig leder i Malorama.

– Vi har aldri opplevd slike prisøkninger tidligere, konstaterer Pål Trudeng.

Han vil ikke tallfeste prisøkningen eksakt, men fastslår at den har vært tosifret hittil i år.

Med Mal Proff-kjeden og logistikkvirksomheten Farveringen er Malorama størst innen maling i Norge. Prisøkningen fra produsentene merkes godt. Mye hentes inn i form av økte priser til kundene. Men ikke alt. Og slett ikke automatisk.

– Vi vurderer kontinuerlig og tør ikke velte hele prisøkningen over på neste ledd. Vi må hele tiden sondere markedet for å finne ut hvordan vi skal prise produktene våre. Et sted går det en smertegrense, og vi må sørge for at handlekurven hos Mal Proff er konkurransedyktig, sier Trudeng til Maleren.

For Malorama har det vært viktig å sørge for å informere markedet godt, så tidlig som mulig.

Det er viktig for at malerbedriftene kan ta hensyn til prisøkninger når de er i en tilbudsfase, sier Trudeng.

Malorama-sjefen mener det har vært overraskende lite støy og misnøye blant kundene. De fleste har forståelse for at hele bransjen og hele næringskjeden befinner seg i en helt ekstraordinær situasjon som ingen tjener på.

Så hva med neste år? Pål Trudeng tror den verste prisveksten er over.

– Men mange produsenter har tapt penger fordi de ikke fikk opp prisene sine raskt nok. Derfor vil det overraske meg om prisene går betydelig ned igjen i 2023. Jeg tror heller vi vel se et stabilt, høyt nivå, sier han.

Powered by Labrador CMS